Acasă » Evenimente Trecute » Automatizarea – soluție eficientă și de calitate pentru reducerea pierderilor și a cheltuielilor de mentenanță (EBC, 08 mai)

Automatizarea – soluție eficientă și de calitate pentru reducerea pierderilor și a cheltuielilor de mentenanță (EBC, 08 mai)

energynomics

Inovația tehnologică se extinde în mod accelerat în piețele industriale aducând cu sine oportunități masive pentru crearea de valoare în maniere noi. Lideri globali precum ABB și Phoenix Contact, dar și companii locale active în afara granițelor precum Enevo Group au discutat la Energy Breakfast Club despre impactul prezent al noilor soluții de automatizare (hardware și software), dar și despre beneficiile înțelegerii din timp a oportunităților de colaborare pentru optimizarea afacerilor indiferent de sectorul de activitate.

ABB: Evoluție exponențială a cererii de sisteme automatizate

În conversația publică alimentată de mass-media, accentul se pune, în mod firesc, pe noile gadget-uri și servicii disponibile pentru consumatorii finali, dar schimbările majore au loc în segmentul industrial a subliniat Daniel Sirman, Executive Manager, Segment Sales Industry, ABB România, în deschiderea intervenției sale.

“În anii 1980, cele mai bune tehnologii proveneau din laboratoarele de cercetare guvernamentale (de exemplu, NASA). În anii ’90, întreprinderile au început să utilizeze computere personale, rețele locale și conexiunea la Internet, ca elemente de bază ale inovației tehnologice. Din anii 2000, inovația în tehnologie s-a mutat în zona consumatorilor finali (telefoane mobile, rețele sociale, media streaming). Acest fenomen a condus la îmbunătățiri explozive în puterea de calcul, capacitatea de stocare și în conectivitate. În prezent, aceste tehnologii se extind în piețele industriale și conduc la noi oportunități de creare a plus-valorii la nivelul companiilor”, a explicat reprezentantul ABB.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL SIRMAN

ABB este un jucător cheie pe cele mai dinamice segmente relevante pentru sectorul energetic. Între acestea, reprezentantul ABB s-a referit la internetul obiectelor (rețele electrice, automatizări industriale etc), tehnologii cloud (folosind software-ul cloud și furnizarea echipamentelor electrice de tip data-center), electrificarea transportului, explorarea avansată a petrolului și a gazelor, furnizarea invertoarelor și a sistemelor SCADA pentru energia regenerabilă.

“Față de anul 2007, în România constatăm o creștere exponențială pentru ABB România, în ceea ce privește liniile robotizate. Deja avem cereri de linii robotizate în toate domeniile de activitate; în afară de industria producătoare de mașini, avem o cerere solidă dinspre industria de food and beverage. În această industrie, produsele trebuie să fie sigure și sănătoase, iar roboții și sistemele automatizate permit un control eficient și constant al standardelor de calitate impuse în industria alimentare”, a precizat Daniel Sirman. “Roboții nu distrug locuri de muncă, ci permit reprofilarea forței de muncă pentru activități mai puțin solicitante, simultan cu creșterea productivității”, a mai spus Daniel Sirman.

Platformă de control cu adevărat deschisă, de la Phoenix Contact

În intervenția domniei sale, Mihai Foray, Product Manager IMA, Phoenix Contact, a pornit de la aceleași tendințe globale, între care digitalizarea joacă un rol determinant. “Procesul de digitalizare conduce la schimbarea lumii, în condițiile în care interconectarea dispozitivelor și schimbul de informații este la îndemâna tuturor, iar schimbarea modului de comunicare modifică semnificativ viața cotidiană”, a explicat domnia sa. Tot astfel cum telefonul inteligent a devenit elementul central al unei soluții cu valoare adăugată, controller-ele cu industriale sunt inima unor soluții de control industrial ca valoare adăugată. Mihai Foray a expus viziunea Phoenix Contact a unei platforme de control cu adevărat deschise, în care sistemele de automatizare sunt flexibile și adaptabile la schimbările pieței, diverși programatori lucrează împreună pe o platformă unică, într-un mediu de programare diversificat, utilizând componente Open Source și conectați în cloud pentru a dezvolta noi modele de business.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI FORAY

PLCnext technology este propunerea de la Phoenix Contact care pune la un loc soliditatea și determinismul unui PLC cu deschiderea și flexibilitatea unui IPC / Smart devices, ceea ce deschide noi oportunități pentru automatizări. “Pentru viitorul apropiat, pregătim un market place, o zonă în care diverși dezvoltatori de aplicații să le poată încărca, iar potențialii utilizatori să le descopere și să le folosească fie gratis, fie contra cost, într-o manieră comparabilă cu cele în care aplicațiile pentru publicul larg sunt dezvoltate și distribuite în prezent”, a precizat Mihai Foray.

Mentenanța predictivă aduce beneficiarilor economii substanțiale

Cristian Pîrvulescu, director general Enevo Group, s-a referit la rândul său la saltul major consemnat în ultimi ani în puterea de calcul, puterea de stocare și la apariția algoritmilor robuști de învățare automată care valorifică volume uriașe de date pentru a construi modele / pattern-uri automate. “Progresul în dezvoltarea analizelor prescriptive prin utilizarea învățării automate pe baza studiului evenimentelor trecute pentru predicția evenimentelor viitoare pune în valoare într-un mod novator tehnologiile de automatizare”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.

Reprezentantul Enevo Group s-a referit la câteva produse dezvoltate de companie în Arabia Saudită pentru calitatea energiei și eficiență energetică, precum corecția factorului de putere pentru Ar-Razi (KSA) și Hadeed Steel Plant KSA.

“Senzorii și traductorii sunt din ce în ce mai mici, mai preciși și mai variați, iar prețul tehnologiei este din ce în ce mai scăzut”, a subliniat Cristian Pîrvulescu, ceea ce face ca “orice proces industrial să poată fi controlat și automatizat”.

Referindu-se la strategiile de mentenanță pentru echipamentele critice, reprezentantul Enevo Group a opinat că tehnicile și metodele de diagnoză clasice sunt limitative și neadecvate nevoilor de eficiență, în condițiile în care companiile doresc reducerea avariilor, a pierderilor provocate de retragerea din exploatare și a cheltuielilor de mentenanță. Totodată, Cristian Pîrvulescu a mai propus o distincție între Big Data și Smart Data. “Colectarea manuală a datelor consumă 80% din timp, iar numai 20% din timp rămâne disponibil pentru analiza datelor”. Soluţiile de „machine condition learning” permit achiziţia şi valorificarea unui volum uriaş de date, inclusiv pentru anticiparea şi evitarea incidentelor majore de exploatare.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experți, reprezentanți ai ABB România, Aktron, Alconex, Alfa Laval, Alpha Bank, Ambasada Rusiei, AON, Automatica, Belvedere, Bright Technology Consult, Eaton, EFdeN, Electro Total, Emerson, Enel, Enevo Group, Eximprod, Faltrano Finance & Tradin CO2, Flash Group, Garanti Bank, Jereh, Kerui, MET România Energy, Money Corp, Orient 9, PET COMMUNICATIONS, Phoenix Contact, Photon Energy, Romgaz, Siveco România, SGS România, Sixt, Societatea de Inginerie Sisteme, Steinnbeiz, Stratum Encosures, Academia de Studii Economice, VAS Consult, WeTranslate.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, Enevo Group, Phoenix Contact.

Participare

În 2018, energynomics.ro va organiza 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *