Aura Săbăduș, ICIS Londra: Prețurile gazelor vor rămâne ridicate din cauza distorsiunilor din piață

0

România are gaze suficiente în stoc pentru această iarnă, însă cel mai probabil prețurile vor rămâne ridicate, a spus Aura Săbăduș, Expert prețuri gaze, ICIS Londra.

„Probabil că prețurile la gaze vor rămâne mult ridicate față de statele vecine, deoarece există distorsiuni în piață și nu avem suficientă capacitate de interconectare ca să ne asigurăm că aducem suficiente volume în piață ca să stabilizăm prețurile. Părerea mea este că prețurile la gaze în România vor rămâne, cel puțin până în primăvara – vara viitoare, crescute față de țările vecine”, a declarat Săbăduș, citată de financialintelligence.ro.

“În primul rând trebuie să știm dacă România, Transgaz, ANRE au intenția să semneze contractul de interconectare cu Ucraina și trebuie să știm dacă vor pune la dispoziție mai multă capacitate de interconectare cu Ungaria și Bulgaria. Acesta este un factor necesar pentru securitatea energetică a României pe termen scurt. Pe termen lung trebuie să renunțăm la OUG 114 și la reglementarea prețurilor care au dus la mari distorsiuni în piață. Pentru a avea o piață funcţională în România, trebuie nu numai să asigurăm un cadru legislativ bun în domeniul gazelor, ci și în domeniile adiacente și mă refer aici la definirea consumatorului final (vulnerabil)”, a mai spus Săbăduș.

Share.

Lasă un comentariu