ArcelorMittal: Profit net de 1,8 mld. dolari în 2016

0

ArcelorMittal, una din cele mai mari companii siderurgice şi miniere din lume, prezentă şi pe piaţa din România, a anunţat că în anul 2016 a înregistrat un profit net de 1,8 miliarde de dolari SUA, faţă de pierderi de 7,9 miliarde de dolari în exerciţiul precedent, graţie creşterii preţurilor la oţel şi minereu de fier, potrivit unui comunicat de presă.

Conform reprezentanților companiei, profitul operaţional a crescut până la 6,26 miliarde de dolari, peste estimările analiştilor, chiar dacă cifra de afaceri anuală a scăzut cu 10,7% până la 56,8 miliarde de dolari. Astfel, în pofida revenirii pe profit, cel mai mare producător mondial de oţel a decis să nu reia plata dividendelor, optând în schimb pentru rambursarea datoriilor, astfel că, la finele anului trecut, datoria netă a grupului a scăzut cu 4,6 miliarde de dolari până la 11,1 miliarde de dolari.

“Anul 2016 a fost unul de progres pentru ArcelorMittal, caracterizat de îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţă, o contribuţie puternică din partea programului nostru Action 2020 şi măsuri din partea guvernului pentru a soluţiona problema comerţului incorect”, a declarat preşedintele ArcelorMittal, Lakshmi Mittal.

Anul trecut, producătorii de oţel au profitat de creşterea preţurilor pe măsură ce stimulentele adoptate de autorităţile chineze au stabilizat economia, iar factorii de decizie din întreaga lume au promis că vor susţine creşterea economică. Preţurile la oţel pe piaţa europeană au crescut cu 82% anul trecut, în timp ce cotaţiile de referinţă la minereu de fier şi cărbune siderurgic s-au dublat, respectiv triplat. De asemenea, ArcelorMittal a profitat şi de eforturile autorităţilor americane şi europene de a-şi proteja pieţele de exporturile chineze la preţuri de dumping.

Oficialii companiei ArcelorMittal se așteaptă ca în 2017, consumul mondial de oţel să înregistreze o creştere cuprinsă între 0,5% şi 1,5%, după un avans de 1% în 2016.

ArcelorMittal este prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Share.

Lasă un comentariu