Acasă » Electricitate » ArcelorMittal: Nu există încă negocieri pentru subvenționarea regenerabilelor, cogenerarea ne îngrijorează

ArcelorMittal: Nu există încă negocieri pentru subvenționarea regenerabilelor, cogenerarea ne îngrijorează

17 octombrie 2016
Distribuţie
Bogdan Tudorache

În timp ce producătorii de oțel din China amenință Europa cu tarife de dumping, ArcelorMittal Galați, care exportă două treimi din producția sa locală, are nevoie de un mediu mai bun pentru a face față concurenței internaționale, spune Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galați.

Industria energiei regenerabile din România se află în plin lobby pentru a obține un sistem mai bun de subvenții, iar ArcelorMittal beneficiază de o scutire de 85% de la plata Certificatelor Verzi (CV). Însă nivelul subvenției se va schimba în curând, dacă dăm crezare ultimelor declarații ale organismului de reglementare ANRE și oficialilor guvernului.

Cu toate acestea, Bruno Ribo a declarat pentru energynomics.ro că ArcelorMittal nu a fost chemat deocamdată să participa la noi negocieri cu guvernul în ceea ce privește posibila creștere a cotei de CV începând cu anul viitor.

„Nu încă. Dar reprezintă o mare îngrijorare pentru noi, pentru că ori de câte ori există schimbări, există tendința să nu fie efectuate studii de impact serioase. Cel puțin pe partea de consum”, a răspuns Ribo întrebării energynomics.ro.

Producătorul de oțel beneficiază de un nivel maximum de scutire – de 85% – de la plata CV și ar dori ca acest raport să se păstreze și în anii următori.

„Cu siguranță (dorim să păstrăm această sumă,) dorim stabilitatea acestui sistem. Schema (de suport a marii industrii) din România a început foarte târziu, în comparație cu alte țări din Europa, iar nivelul de exceptare nu este atât de mare. Suntem oarecum îngrijorați și de nivelul subvențiilor pentru cogenerare, deoarece subvențiile sunt distribuite în aceeași măsură și proiectelor ineficiente de cogenerare”.

Ribo spune, totodată, că România ar trebui să adopte sistemul de compensare indirectă pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2).

„Producătorii de energie pe bază de cărbune sunt obligați să cumpere certificate … Acest lucru generează o sursă de impozite care pot fi redistribuite … Indirect, acest lucru este compensat de către producător prin intermediul prețului energiei. Alte țări folosesc acest venit pentru a compensa impactul negativ al consumatorilor industriali. Este o măsură legală, autorizată de către UE. România se numără printre ultimele țările care nu au luat o inițiativă în acest sens”, a adăugat Ribo.

Noul regulament de tranzacționare al pieței gazelor, contestat

Ribo spune că este greșit să se tranzacționeze până la 40% din gaze pe o piață necompetitivă și acest lucru nu ajută producătorii români. Tranzacționarea ar trebui să înceapă anul viitor, în conformitate cu cele mai recente reglementări, cu toate acestea, creșterea la 40% ar trebui să „se facă mai gradual.”

El a dat ca exemplu platforma de electricitate OPCOM, care a favorizat traderii.

„Eu nu sunt expert în energie, dar s-ar fi putut face multe lucruri pentru a revizui conceptul privind modul în care funcționează platforma”, a spus Ribo, militând pentru reintroducerea contractelor bilaterale.

Ribo a explicat că ArcelorMittal are un anumit profil de consum și nu cumpără energie pentru a o specula pe piață.

„Îmi amintesc, am intrat pe platformă cu o licitație, iar întregul pachet a fost luat de către un comerciant care a plătit 1 RON în plus, iar energia a fost exportată în continuare într-o țară vecină, în urmă cu câțiva ani. Pe piața gazelor naturale va fi, deasemenea, dificil să ne acomodăm cu o astfel de platformă”, spune Ribo.

El susține că prețul gazelor va crește odată cu obligativitatea tranzacționării unui volum mai mare pe bursă, dând exemplul Poloniei.

„Un asemenea pas s-a făcut și în Polonia în urmă cu câțiva ani, fapt care a dus la creșterea prețului gazelor pentru utilizatorii industriali.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *