Aramco se diversifică în zona petrochimică, pe fondul avansului automobilelor electrice

0

Șeful executivului al Saudi Aramco a declarat că are ambiții mai mari în domeniul petrochimiei, după achiziționarea unui pachet strategic de 70 de miliarde de dolari în compania locală Sabic, considerând materialele plastice ca element cheie pentru protecție (hedging) împotriva încetinirii cererii de petrol la nivel mondial, mai ales după creșterea industriei autovehiculelor electrice.

“Trebuie să facem mai mult”, a declarat Amin Nasser, directorul executiv al Aramco, într-un interviu. Comentariile lui Nasser sunt ultimul semnal pe care Aramco îl dă privind transformarea dintr-un uriaș producător de petrol într-o companie energetică integrată pe verticală, reflectând o schimbare pe care companii majore listate la bursă, cum ar fi Exxon Mobil Corp și Royal Dutch Shell Plc, le-au efectuat acum câțiva ani.

Schimbarea vine după prognoza Agentiei Internationale pentru Energie, potrivit căreia cererea de petrochimie – și materiale plastice – va deveni cea mai mare forță în creșterea cererii de petrol la nivel mondial, depășind consumul realizat de mașini, avioane și camioane, potrivit Bloomberg.

“Strategia noastră este să fim lider în domeniul energiei și al substanțelor chimice, nu numai în domeniul energiei”, a declarat Nasser.

AIE, supraveghetorul sectorului energiei pentru națiunile industrializate, prognozează că petrochimia va reprezenta mai mult de o treime din creșterea cererii globale de petrol până în 2030 și aproximativ jumătate din creșterea realizată până în 2050.

Share.

Lasă un comentariu