Aproape jumătate dintre români preferă energia solară ca sursă principală de încălzire a locuinței

2

Aproape jumătate dintre români (49%) preferă energia solară ca sursă principală de încălzire a locuinței, considerând că astfel ar contribui la protejarea mediului înconjurător, arată un studiu realizat în opt țări europene, dat publicității de E.ON.

Potrivit studiului realizat de E.ON si Kantar EMNID, majoritatea locuințelor în România sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt independente de sistemele de termoficare. Astfel, trecerea la un sistem de încălzire bazat pe surse regenerabile ar presupune o transformare radicală pentru România, în condițiile în care doar 1% dintre respondenţi au indicat că, în prezent, folosesc energia solară pentru încălzirea casei şi tot 1% au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate de energia geotermală.

Energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor şi de către respondenţii din alte ţări. Italienii şi ungurii sunt cei mai favorabili acestei resurse, 60% dintre cei chestionaţi arătând că ar opta fără rezerve pentru un astfel de sistem de încălzire. Cel mai puţin interesaţi de energia solară sunt britanicii. Doar 38% dintre aceştia ar prefera energia solară drept sursă principală de încălzire a locuinței, iar alți 36% preferă în continuare încălzirea pe bază de gaze naturale.

Încă multe ţări europene, gospodăriile folosesc lemnul drept sursă de combustibil. Aproape o treime (31%) dintre cetăţenii maghiari folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceştia fiind urmaţi de cehi (20%) şi români (19%).

Potrivit studiului realizat, 10% dintre românii intervievați au declarat că folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor/caloriferelor electrice pentru încălzire, ponderea utilizatorilor din România ai acestui tip de încălzire fiind sub cea din Marea Britanie (18%), dar mult peste cea a celor din Italia, unde doar 1% au declarat că folosesc surse de încălzire alimentate cu energie electrică.

Cărbunele şi combustibilii petrolieri au un rol mai degrabă neglijabil pe piaţa de încălzire a locuinţelor din Europa Centrală şi de Est, ceea ce vine să contrazică percepţia comună conform căreia respectivele resurse ar fi utilizate pe scară largă în această zonă.

Informaţiile apar în studiul  “Trăind în Europa”, pentru realizarea căruia E.ON și Kantar EMNID au chestionat circa 8.000 de oameni din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria, în luna decembrie 2016.

Share.

2 Comments

 1. articolul nu are nici o legatura cu realitatea.
  va rog studiati bine inainte de a informa pe cei ce doresc sa afle ce se intampla pe piata de energie

 2. mm

  Bună ziua,

  mulţumim pentru comentariu şi îndemn!

  Am publicat cifrele aşa cum apar într-un studiu asumat public de către două companii cunoscute în piaţă.

  Dacă aveţi alte informaţii, dintr-o sursă publică, pe care să o putem cita, vă rog să ni le transmiteţi!

  Suntem aici pentru a ajuta, iar un prim pas este să oferim spaţiu de exprimare tuturor celor care pot clarifica ce se întâmplă pe piaţa de energie.

Lasă un comentariu