Acasă » Electricitate » Anton Anton: Strategia va include Cernavodă 3-4, Tarnița și noul grup Rovinari

Anton Anton: Strategia va include Cernavodă 3-4, Tarnița și noul grup Rovinari

8 martie 2018
Cogenerare
energynomics

Strategia energetică a României va defini marile obiective de investiții din sectorul energetic, cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița și un nou grup pe huilă la termocentrala Rovinari, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

„La nivelul Ministerului Energiei, specialiștii noștri lucrează în aceste luni la finalizarea Strategiei energetice a României. Strategia acoperă perioada 2017-2030 cu perspectiva anului 2050. Draftul de strategie realizat în anul 2016 trece printr-un proces de actualizare și completare. Nu avem voie să fim timizi. Avem resurse, trebuie să avem curaj. Viziunea Strategiei energetice este de a crește sectorul energetic în termeni de sustenabilitate. Iar creșterea sectorului energetic înseamnă construirea de noi capacități și modernizarea capacităților existente în ceea ce privește producția, transportul și distribuția energiei. Înseamnă, de asemenea, încurajarea și creșterea consumului intern în ceea ce privește eficiența energetică și, nu în ultimul rând, exportul de energie electrică”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, la actualizarea și completarea draftului existent lucrează un grup din care fac parte specialiști din minister, precum și experți din companiile energetice și din alte instituții ale statului.

„În strategie vor fi definite marile obiective de investiții din sectorul energetic, cum ar fi grupul de 600 MW de la Rovinari, unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești. (…) Finalizarea strategiei este o urgență. Ne-am propus să accelerăm procesul de definitivare a ei în vederea aprobării cât mai grabnice”, a susținut Anton.

Oficialul a adăugat că Uniunea Energetică ne integrează într-o piață regională și europeană bazată pe regula liberei circulații a mărfurilor, dar și pe standarde ridicate în ceea ce privește eficiența energetică și protecția mediului.

„În acest cadru, nu ne dorim să devenim doar o piață de desfacere, ci ne dorim să devenim un pol regional de securitate energetică. Rolul României în piața energetică din Europa și în special în zona regiunii sud-estice este exact acel rol pe care îl poate juca ținând cont atât de ce poate face România cât și de ce pot face restul competitorilor în piață. Până în prezent, realitatea arată că în zonă suntem un pol de siguranță energetică: aproape permanent exportăm energie electrică, care este un produs superior obținut din resursele naționale. Acest lucru înseamnă că deocamdată suntem competitivi pe piața regională”, a continuat Anton.

El a arătat că, din acest motiv, trebuie să acordăm tot timpul atenție modului în care putem exploata mai eficient resursele, modului în care putem produce cu randamente mai ridicate energia electrică și putem asigura transportul ei către piețele locale învecinate.

„Din punct de vedere geografic, România ocupă o zonă a Uniunii Europe prin care ar putea să se desfășoare multe din rutele de transport ale petrolului și gazelor naturale către Europa. S-a promovat BRUA și traseul acestei magistrale ne avantajează. Trebui să facem eforturi ca această conductă nu doar să treacă prin România ci să și genereze profit pentru România. În aceeași situație ne găsim cu terminalele petroliere de la Marea Neagră, care împreună cu sistemul național de transport al produselor petroliere ar putea genera profit pentru noi. Și, nu în ultimul rând, atunci când se vorbește de rolul României pe piețele regionale ar trebui spus că noi, spre deosebire de mulți dintre partenerii noștri în Uniunea Europeană, dispunem de resurse energetice însemnate la care ceilalți se uită cum ar putea să le exploateze și să le valorifice și noi ne uităm cum și când acest lucru trebuie făcut astfel încât să ne producă profit maxim”, a mai spus ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *