Acasă » Petrol și Gaze » ANRE vrea să modifice normele OUG 114, pentru a se conforma solicitărilor CE

ANRE vrea să modifice normele OUG 114, pentru a se conforma solicitărilor CE

4 septembrie 2019
Consumatori
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmărește modificarea normelor de aplicare a OUG 114/2018, astfel încât România să evite o nouă etapă a unei proceduri de infringement în sectorul gazelor, respectiv Curtea Europeană de Justiție.

Informația apare în nota de fundamentare a unui proiect de ordin, prin care reprezentanții ANRE vor să modifice două Ordine proprii și Metodologia de stabilire a cantităților de gaze naturale pe care producătorii au obligația să le vândă cu prioritate pentru consumatorii casnici autohtoni.

Oficialii ANRE arată că, în baza principiilor supremației dreptului european și al cooperării loiale, statele membre au obligația de a abroga normele naționale contrare dreptului UE sau de a le lăsa neaplicate, după caz, obligație care incumbă tuturor autorităților naționale, inclusiv cele administrative. Sub amenințarea procedurilor avansate în care a intrat un dosar de infringement, ANRE descoperă că are cadrul legal național pentru a restrânge drastic aplicarea măsurilor din OUG 114/2010 și OUG 19/2019 care au distorsionat piața de petrol și gaze naturale. Astfel, sunt invocate Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 – art. 99 lit. b), c), e), i) și l), art. 122 alin. (1) lit. h) – și OUG 33/2007, adoptată prin Legea 160/2012, privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei – art. 5 alin. (1) lit. c) și f), ale art. 8 lit. c) și ale art. 10 alin. (1) lit. a) și q).

În principal este vorba despre reducerea intervalului de aplicabilitate a prețurilor reglementate pentru producția internă de gaze naturale până în martie 2020, față de februarie 2022, termen introdus prin OUG 114/2018. Ar urma să fie eliminată mai devreme producătorii au obligația să le vândă cu prioritate pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici și al producătorilor de energie termică, principala observație a Comisiei Europene în dosarul de infringement deschis împotriva României. Comisia consideră că actualul cadru juridic român, prin faptul că impune producătorilor din România obligația de a acorda prioritate vânzărilor de pe piața internă, creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România și, prin urmare, a solicitat eliminarea acestor bariere.

In iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislația, altfel dosarul va merge la Curtea Europeana de Justiție, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie.

Un comentariu la „ANRE vrea să modifice normele OUG 114, pentru a se conforma solicitărilor CE”

  1. Pingback: FPPG respinge declarațiile alarmiste referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *