ANRE scade prețul energiei în regim universal pentru consumatorii casnici

0

ANRE a anunțat implementarea noii ”Metodologii de stabilire a modului de calcul și a condițiilor de avizare a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) obligați și furnizorii de ultimă instanță opționali clienților finali”, se arată într-un comunicat al arbitrului pieței, conform căreia ”valoarea prețurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% față de prețurile actuale.”

”În ședinta Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile prețului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de rețea. Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii”, susține instituția.

ANRE oferă un termen de trei zile lucrătoare de la data aprobării valorii prețurilor maxime pentru fiecare zonă de rețea, în care FUI trebuie să transmită spre avizare prețurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.

Prețul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu prețul maxim stabilit de ANRE în ședința Comitetului de reglementare. ANRE va aviza prețurile propuse de către FUI obligatorii până la data de 31 mai 2018.

În perioada 1 – 25 iunie 2018, ANRE va desemna FUI opționali pentru fiecare zonă de rețea, care vor vinde energie electrică la un preț cu discount față de prețurile avizate pentru FUI obligatorii. Un client casnic își va putea schimba oricând și fără costuri FUI obligatoriu cu un FUI opțional, care păstrează obligația de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de serviciu universal, în aceleași condiții de siguranță și calitate.

”Reamintim totodată că, în urma finalizării calendarului de dereglementare, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, furnizarea energiei electrice nu se mai face la prețuri aprobate de ANRE.

În prezent, clienții casnici au posibilitatea de a-și schimba gratuit, în maxim 21 de zile, furnizorul și pot încheia contracte ȋn regim concurențial, cu oricare dintre furnizorii activi pe piața de energie electrică din România, acest serviciu nefiind limitat la o anumită zonă geografică de deservire. În acest sens, ANRE recomandă clienților casnici să parcurgă, cu atenție, toate informaţiile prezentate de furnizori, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte”, se mai arată în comunicatul instituției.

Share.

Lasă un comentariu