Acasă » Electricitate » ANRE: Licitațiile de pe piața pentru serviciul universal de energie asigură un preț corect pentru consumatori

ANRE: Licitațiile de pe piața pentru serviciul universal de energie asigură un preț corect pentru consumatori

28 martie 2016
Electricitate
energynomics

Ca urmare a analizei Componentei de Piață Concurențială (CPC) realizată de Andrei Covatariu, Expert Afiliat Energy Policy Group (EPG), și publicată de energynomics.ro, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a transmis redacției precizări cu privire la mecanismul de achiziție a energiei electrice prin licitațiile organizate trimestrial pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU).

Prin utilizarea acestui mecanism, toți furnizorii de ultimă instanță (FUI – furnizorii de energie care deservesc clienții finali dintr-o regiune de distribuție, n.r.) achiziționează energia electrică la același preț, asigurând un tratament nediscriminatoriu clienților finali, indiferent de zona geografică ȋn care aceștia sȋnt amplasați, transmite ANRE.

Reglementatorul justifică această egalitate de preț prin faptul că, prin natura și organizarea sistemului, clienții finali sunt într-o relație de dependență de furnizorul lor de ultimă instanță, fără a putea face o alegere reală cu privire la acesta. Prin urmare, succesul sau insuccesul pe piața liberă a acestor furnizori s-ar fi transferat imediat către consumatorii de energie din aria lor de responsabilitate fără ca aceștia să poată lua măsuri de protecție sau de schimbare a furnizorului.

“Având ȋn vedere performanțele diferite, strategiile diferite și momentele diferite alese pentru ofertare, a lăsa furnizorii de ultimă instanță să achizitioneze individual energia electrică asociată serviciului universal, integral din piețele existente ȋnainte de implementarea PCSU ȋnseamnă a discrimina clienții finali prin transferul către aceștia a rezultatelor diferite obținute ȋntr-un mediu concurențial de FUI care nu au fost aleși de clienții pe care ȋi deservesc”, explică ANRE.

Concurența dintre vânzători e suficientă pentru un preț corect

Cu toate că nu există competiție între furnizorii de ultimă instanță, reglementatorul susține că, în urma concurenței dintre vânzătorii de energie, prețul obținut de cumpărător este cel corect.

“Deși prețurile de pornire a licitației sunt plasate mult peste prețurile pieței spot (PZU) pentru a se asigura lichiditatea necesară, competiția dintre participanții la licitație (vânzători) reușește să le aducă ȋn final foarte aproape de prețurile pieței spot. […] Prețurile tranzacțiilor ȋncheiate prin PCSU sȋnt rezultatul unei achiziții centralizate concurențiale, concurența realizandu-se ȋntre vânzători. Pe piața de energie electrică din România nu există o reacție/flexibilitate consistentă a cererii (consumului) funcție de prețul energiei pe piață”, arată instituția.

Mecanismul construit și modul cum este pus în practică elimină posibilitatea ca furnizorii de ultimă instanță să aloce clienților deserviți ȋn regim de serviciu universal cea mai scumpă energie achiziționată de pe piața concurențială, explică ANRE.

“Prin achiziția pe PCSU, operatorii care prestează servicii de FUI sunt obligați să-și separe achiziția de energie electrică destinată consumului facturat la tarif CPC pentru serviciul universal de achiziția de energie destinată clienților care nu beneficiază de serviciul universal”, arată documentul remis energynomics.ro.

Prețurile obținute de furnizorii de ultimă instanță sunt influențate și de erori de prognoză, de momentele de achiziție, de ofertele transmise pentru achiziția de energie, de profilurile de consum, iar ignorarea acestor elemente în evaluarea rezultatelor înregistrate pe această piață anulează credibilitatea concluziilor evaluării, indică reprezentanții autorității de reglementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *