ANRE: Distribuitorii nu vor mai plăti contribuția de cogenerare pentru CPT

0

Un proiect de ordin al ANRE stabilește că cei patru distribuitori de energie electrică din România, Enel, CEZ, E.On și Electrica vor fi scutiți pe viitor de la plata contribuției pentru cogenerare eficientă, pe care o plătesc toți consumatorii din România, la achiziția de energie electrică necesară consumului propriu tehnologic (CPT).

„Propunerea de modificare a Regulamentului conține: prevederi de natură să clarifice exceptarea cantității de energie electrică achiziționată de operatorii de distribuție pentru acoperirea consumului propriu al instalațiilor operatorului de rețea de la plata contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență precum și modalitatea de monitorizare și raportare a acestei cantități de energie electrică”, se arată în nota de prezentare a proiectului de Ordin, conform e-nergia.ro.

În anul 2016, energia achiziționată pentru acoperirea CPT în rețelele de distribuție a fost de 6 TWh, iar 30% din valoarea tarifului de distribuție este data de contravaloarea energiei pentru CPT. Pentru 2017 datele nu au fost încă publicate de ANRE.

Contribuția pentru cogenerare este o sumă plătită lunar de fiecare consumator de energie electrică pentru susținerea producției de energie electrică și termică (cogenerare) în condiții de eficiență ridicată. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producători.

Share.

Lasă un comentariu