ANRE a retras licențele ARELCO, acuzând un ”comportament inadecvat”

0

Comitetul de Reglementare al ANRE a retras două licențe pentru activitatea de furnizare a energiei electrice ale companiilor ARELCO ENERGY SRL și ARELCO POWER SRL, controlate de omul de afaceri Cornelius Pop.

”Prin scrisoarea înregistrată la ANRE cu nr. 5522/27.01.2017, administratorul societății ARELCO POWER SRL a notificat că aceasta se află în incapacitate obiectivă de livrare a energiei electrice către consumatorii finali, date fiind condiţiile și evoluțiile pe piaţa energiei electrice și a solicitat ca ANRE să asigure preluarea de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor săi finali, prin aplicarea prevederilor din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat cu Ordinul ANRE nr. 17/2015”, se arată într-un comunicat ANRE.

Societatea ARELCO POWER SRL deţinea Licenţa nr. 1014 pentru activitatea de furnizare a energie electrică, acordată prin Decizia ANRE nr. 1527/10.06.2011, cu modificările ulterioare, care era valabilă până la data de 16.06.2021. Totodată, firmei ARELCO ENERGY, i-a fost retrasă în mod similar o licență care ar fi expirat în anul 2020.

Grupul ARELCO deține licențe și în domeniul furnizării gazelor naturale, conform site-ului companiei.

“Luând în considerare scrisorile primite la ANRE de la societățile Arelco Power SRL și Arelco Energy SRL în zilele de 27 și 30 ianuarie 2017, direcțiile generale de specialitate din cadrul ANRE au constatat că nu sunt îndeplinite condițiile legale/contractuale pentru încetarea contractelor de furnizare încheiate de aceste societăți cu clienții finali, pentru a fi posibilă preluarea clienților finali respectivi de către furnizori de ultimă instanță”, precizează ANRE.

Astfel, având în vedere incapacitatea societăților menționate de a continua activitatea de furnizare a energiei electrice la clienții săi finali, declarată de acestea în scrisorile adresate la ANRE, încălcarea unor clauze din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de societățile respective cu clienții lor finali, situația că, potrivit condițiilor de aplicare prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, prevederile acestei reglementări sunt aplicabile în cazul de suspendare, expirare sau de retragere a licenței, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat retragerea licențelor celor două societăți pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.

“Prin această măsură, ANRE își afirmă hotărârea de a întări monitorizarea participanților la piața de energie, având toleranță zero în cazul unor comportamente care ar putea duce la creșterea costurilor suportate de consumatori sau chiar la periclitarea alimentării cu energie electrică a acestora”, se menționează în comunicat.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara, pe 8 februarie, că în contractele de furnizare a energiei ar trebui să fie prevăzute sancțiuni mai clare și mai dure pentru denunțarea unilaterală.

“Considerăm că ar trebui să se înăsprească acele condiții din contractele de furnizare. Aceste contracte sunt un act între două părți. ANRE nu poate interveni în aceste contracte, care sunt încheiate pe piața liberă și se stabilesc între cele două părți, dar îi poate sfătui pe consumatori. Ar fi fost necesară o sancționare mai clară a denunțării unilaterale”, a spus președintele ANRE, citat de Agerpres.

Prețul la energie pe bursă a continuat să crească după 20 ianuarie, deși perioada de ger trecuse, după ce un trader a anunțat că reziliază unilateral mai multe contracte. Potrivit informațiilor deținute de Agerpres la acel moment, era vorba despre Arelco Power.

“Am început o investigație, având suspiciunea că denunțarea unilaterală s-a făcut fără motiv”, arăta oficialul ANRE. Întrebat dacă este nevoie de o modificare a reglementărilor în vigoare, Havrileț a răspuns că acest lucru va fi stabilit de analiza exhaustivă pe care ANRE o derulează împreună cu OPCOM și Consiliul Concurenței.

“Considerăm că, în general, cadrul de reglementare nu a fost încălcat, dar poate sunt alte elemente care ne vor indica faptul că este cazul să modificăm cadrul de reglementare”, a precizat președintele ANRE.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu