Marje de negociere de 4-14% după liberalizarea prețurilor la gaze pentru clienții non-casnici

Liberalizarea prețurilor la gaze pentru clienții non-casnici le permite acestora ca după 1 ianuarie 2015 să negocieze tarife mai mici cu 4, până la 14%, în medie. Cei mai mulți dintre consumatorii non-casnici nu au avut ocazia, cunoştinţele şi curajul ca să intre într-o negociere cu furnizorii de gaze, constată Dumitru Chisăliță, expert în piața de gaze și inițiator al campaniei Preţuri Corecte La Gaze.

Analizând costurile medii cu care se confruntă furnizorii de gaze în piaţă şi tarifele serviciilor aferente, apreciem că – faţă de preţul mediu al gazelor în România ofertat pe piaţă la consumatorul final – preţul corect al gazelor în piaţă prezintă variaţii importante funcţie de diversele luni ale anului.

marja

Majoritatea clienţilor doresc un preţ fix de-a lungul unui an. Acest aspect poate determina furnizorul (în majoritatea cazurilor chiar îl determină) să ofere un preţ determinat la momentul în care costurile sunt maxime. Analizând evoluţia preţului petrolului, a cererii şi ofertei în anul 2015, apreciem că faţă de preţul mediu ofertat de către furnizori pe piaţa clienţilor non-casnici la 1 ianuarie 2015, marja medie de negociere în diferitele luni din an este de 4% în lunile de iarnă şi poate ajunge până la 14% în lunile de vară (aceasta într-un scenariu normal, iar într-un scenariu optimist marjele pot fi chiar mai mari).

În aceste condiţii, ale unei negocieri cu „informațiile pe masă”, un client non-casnic putea obţine prin negociere în anul 2015 următoarele reduceri de costuri cu gazele naturale.

Economii potențiale la plata facturii de gaz – GRĂDINIȚĂ – 1.100 dolari / an

Economii potențiale la plata facturii de gaz – LICEU – 9.000 dolari / an

Economii potențiale la plata facturii de gaz – BRUTĂRIE – 12.800 dolari / an

Economii potențiale la plata facturii de gaz – SPITAL – 29.000 dolari / an

Economii potențiale la plata facturii de gaz – COMPLEX HOTELIER  – 46.000 dolari / an

Economii potențiale la plata facturii de gaz – FABRICĂ DE STICLĂ – 95.000 dolari / an

În vederea dezvoltării pieţei de gaze şi a protejării clienţilor, am lansat campania Preţuri Corecte La Gaze, pe

Facebook

Twiter

Vom continua să prezentăm situații din piață și recomandări pentru participanții la piață pe blogurile:

www.dumitruchisalita.ro

www.adevarul.ro

www.enpg.ro

www.energy-center.ro

www.energynomics.ro

www.bizenergy.ro.

Share.

Lasă un comentariu