Acasă » Regenerabile » An dificil pentru sectorul eolian din Europa, cu 12 națiuni, printre care și România, fără noi capacități instalate

An dificil pentru sectorul eolian din Europa, cu 12 națiuni, printre care și România, fără noi capacități instalate

26 februarie 2019
Eolian
energynomics

Douăsprezece țări din Uniunea Europeană (UE) nu au instalat anul trecut „nici o singură turbină eoliană”, a declarat CEO-ul WindEurope, Giles Dickson. Conform instituției, în România nu s-a instalat nici o turbină în 2018, iar capacitatea instalată rămâne la 3.029 MW, sau 1,7% din totalul capacităților europene. Giles Dickson a spus că în timp ce tot mai mulți oameni și întreprinderi beneficiază de energia eoliană, în realitate multe lucruri nu sunt „în regulă”.

Dickson a adaugat că eolianul onshore a acoperit de jumătate din capacitățile nou-instalate anul precedent în Germania și „s-a prăbușit în Marea Britanie”. În UE, 2018 a fost „cel mai slab an pentru noile capacități de producție a energiei eoliene, din 2011.” Modificările de reglementare introduse de statele membre ale UE, după o revizuire a liniilor directoare privind ajutorul de stat, au fost printre principalele elemente responsabile pentru scăderea dinamicii, potrivit CNBC.

În cadrul sectorului offshore din Germania, instituția a explicat că „procesele lungi de autorizare” și proiectele cu „perioade de construcție mai lungi” au avut ca rezultat o „scădere semnificativă” a proiectelor noi, de la 5.334 MW în 2017 la 2.402 MW.

În timp ce investițiile pentru capacitățile viitoare au fost considerate „destul de bune” în 2018 datorită Regatului Unit al Marii Britanii, Spaniei și Suediei, precum și extinderii în segmentul offshore, Dickson a spus că perspectiva investițiilor noi rămâne nesigură.

„Există probleme structurale în ceea ce privește autorizarea, mai ales în Germania și Franța”, a adăugat el. „Și cu excepția nobilă a Lituaniei și în ciuda îmbunătățirilor din Polonia, există o lipsă de ambiție în Europa Centrală și de Est”.

Per ansamblu, Europa a instalat în 2018 circa 11,7 GW de energie electrică eoliană brută. În timp ce aceasta reprezintă o scădere cu mai mult de 30% față de capacitățile noi din 2017, sectorul a instalat mai mult, totuși, decât orice altul, în 2018, a mai menționat studiul WindEurope.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *