Acasă » Petrol și Gaze » AIE: Scăderea prețurilor petrolului va obliga țările non-OPEC să reducă drastic producția

AIE: Scăderea prețurilor petrolului va obliga țările non-OPEC să reducă drastic producția

14 septembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Scăderea prețurilor petrolului ar putea obliga Statele Unite și alți producători din afara OPEC să aplice în 2016 cea mai mare reducere a producției de la începutul anilor ’90, ceea ce ar putea permite membrilor organizației să crescă livrările, estimează Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Cotațiile petrolului au scăzut în august la cel mai redus nivel de la criza financiară declanșată în 2008, din cauza supraofertei și a temerilor investitorilor legate de încetinirea economiei chineze, relatează MarketWatch.

În raportul lunar al AIE se arată că prducătorii de petrol din afara OPEC, între care Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, ar putea reduce livrările cu aproape o jumătate de milion de barili pe zi, din cauza nivelului scăzut al prețurilor. Până la sfârșitul lui 2016, aceste reduceri vor avea ca rezultat cel mai mare declin al producției de la dezmembrarea Uniunii Sovietice, potrivit Agenției.

„Nivelul scăzut al prețurilor obligă piața să scadă producția și să se adapteze cererii”, potrivit raportului. Exploatarea zăcămintelor de șist a fost motorul creșterii producției de petrol a Statelor Unite, dar livrările americane de țiței vor sta la baza declinului de anul viitor, cu aproape 400.000 de barili pe zi.

Estimările AIE ar putea justifica strategia OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, care au menținut producția la un nivel ridicat în pofida prețurilor scăzute, pentru a-și proteja cota de piață. În trecut, Arabia Saudită si alți membri OPEC au redus producția în perioadele în care piața a avut probleme, pentru a susține prețurile.

AIE anticipează că cererea va urca în 2015 la maximul ultimilor cinci ani, la 1,7 milioane de barili pe zi, urmând ca anul viitor avansul să fie de 1,4 milioane de barili pe zi în 2016. Agenția a majorat estimarea referitoare la consum cu circa 200.000 de barili pe zi, pentru acest an și cel viitor.

AIE mai anticipează că cererea pentru petrolul OPEC va crește la 32 de milioane de barili pe zi în a doua jumătate a anului 2016, cel mai ridicat nivel din peste șapte ani. În luna august, OPEC a produs 31,6 milioane de barili pe zi de petrol, cu mult peste plafonul oficial al organizației, de 30 de milioane de barili pe zi.

După ce în iulie a atins maximul ultimilor trei ani, producția de țiței a OPEC a scăzut în august cu 220.000 de barili pe zi, din cauza problemelor din Irak și a cererii mai scăzute de carburanți în Arabia Saudită, conform datelor AIE.

Prețurile petrolului sunt în scădere vineri și se îndreaptă spre un declin săptămânal important, pe fondul informațiilor că Arabia Saudită nu este de acord cu organizarea unei reuniuni de urgență a OPEC pentru oprirea tendinței negative a cotațiilor.

Cotația petrolului WTI, de referință pe piața americană, a scăzut cu 1,7%, la 45,13 dolari pe baril, fiind posibil ca la nivelul săptămânii declinul să fie de 2%. Prețul petrolului Brent, de referință la Londra, a coborât cu 1,6%, la 48,13 dolari pe baril, iar declinul săptămânal poate fi de 3%. Contractele sunt cu livrare în octombrie.

Sursa

Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *