Adrian Joyce, Renovate Europe: Noul program de renovare va crea 1,6 mil. locuri de muncă până în 2030

0

Bogdan Tudorache

Comisia Europeană a apreciat că noul program european de renovare pentru eficientizare energetică va crea aproximativ 160.000 de locuri de muncă ecologice până în 2030, cu toate acestea, Renovate Europe consideră că numărul de locuri de muncă ce va fi creat este mult mai mare, a declarat Adrian Joyce, director, Renovate Europe și secretar general, EuroACE, în cadrul conferinței ”A renovation wave across Europe”, organizată de România Eficientă și EPG.

„Noi, de fapt, ar trebui să creăm 1,6 milioane de locuri de muncă, iar cifra transmisă de CE nu reflectă cercetarea IEA, care arată că sunt create 12-18 noi locuri de muncă la fiecare milion de euro investit în sectorul construcțiilor, în cadrul noului program de renovare”, a spus Joyce. „Suntem în negocieri cu Comisia în privința acestui aspect”, a adăugat el.

Comisia Europeană va propune introducerea unor standarde minime de performanţă energetică pentru clădirile rezidenţiale şi analizează extinderea auditurilor energetice şi pentru clădirile nonrezidenţiale mari, precum şcoli, spitale sau spaţii de birouri.

Iniţiativa “Valul de renovări” a Comisiei Europene reprezintă o oportunitate istorică pentru a transforma stocul actual de clădiri, în cea mai mare parte vechi şi cu pierderi mari de energie, într-unul mai eficient, mai sustenabil şi mai sănătos pentru oameni. Strategia cuprinde numeroase măsuri care să facă investiţiile în renovarea clădirilor mai accesibile şi care să stimuleze proprietarii de clădiri, dar şi autorităţile publice să deruleze lucrări de renovare energetică.

Share.

Lasă un comentariu