Adrian Boiarciuc, Romgaz: Avem nevoie de tehnologii noi, avem nevoie de cloud

0

Romgaz, ca și toate celelalte companii din industria de petrol și gaze, are nevoie de instrumente de tehnologia informației noi, avansate, a spus Adrian Boiarciuc, CIO Romgaz, în cadrul DigitALL 2021, conferință organizată de Energynomics. ”Nevoia de tehnologia informației este cu atât mai presantă în cazul României, care exploatează zăcăminte mature cu un semnificativ declin natural al producției. De la 10% pe an, acesta poate fi redus la mai puțin de 5% pe an, prin utilizarea unor tehnologii de tipul cloud sau IoT, care în alte țări au adus beneficii imediate și un impact direct asupra producției”, a explicat el.

”Mă refer la reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real, la reducerea semnificativă a timpului de procesare a modelelor de rezervor, la creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune. Dezavantajele rezultate din neutilizarea acestor noi tehnologii sunt lesne de înțeles – durata foarte mare de timp și costuri mari”.

Adrian Boiarciuc consideră primordială asigurarea cadrului legislativ prin care companiile din domeniu să poată adopta soluții tehnice de tip cloud. ”Majoritatea furnizorilor de sisteme specifice industriei oferă doar soluții de tip cloud. Sistemele folosite în prezent urmează a ieși în curând din suport și mentenanță”, a mai adăugat Boiarciuc. ”Seturile mari de date și analiza automatizată a acestora fac posibilă utilizarea unui volum foarte mare de date pentru optimizarea procesului decizional și realizarea unor rapoarte în timp real”.

El a mai spus că un mediul de lucru colaborativ și o comunicare optimă, cu o dinamică sporită, inclusiv prin lucru la distanță, pot fi eficiente pe baza unor tehnologii superioare.

”În momentul de față digitalizarea este aproape inaccesibilă companiilor din industria de petrol și gaze din România, în lipsa declasificării datelor… Pentru asta, ar fi nevoie de actualizarea cadrului legislativ, pentru a ni se permite accesul la tehnologii precum Cloud, Big Data, Cloud Computing”, a mai spus el.

DigitALL 2021 a fost organizat de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum AHK România, CIO Council, BusinessMark și cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, ACE – Industrial Software Solutions, Enevo Group, Nuclearelectrica, Safetech Innovations.

 

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu