Administrația Trump a aprobat transferuri de informații privind energia nucleară către saudiți, după uciderea lui Khashoggi

0

Administrația Trump a aprobat transferul de informații privind energia nucleară în Arabia Saudită, în două ocazii, după uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi de către agenți ai regatului, potrivit unor democrați din Senatul SUA.

Administrația a acordat prima aprobare în cauză pe 18 octombrie 2018, la 16 zile după uciderea jurnalistului The Washington Post, rezident în Virginia, care a avut loc la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. A doua autorizație a fost acordată pe 18 februarie 2019, la trei luni după ce CIA a conchis că prințul Saudit Mohammed bin Salman a ordonat moartea lui Khashoggi.

“Realizarea faptului că administrația Trump a semnat acordul privind transferul know-how-ului nostru nuclear către regimul saudit după ce a ucis brutal un rezident american se adaugă unui model de comportament deranjant”, a spus senatorul Timothy Kaine, conform unui comunicat de presă citat de CNBC.

Informațiile, pe care Kaine le-a oferit mai întâi în comunicatul de presă, au provenit din documentele furnizate de Departamentul Energiei Comisiei de relații externe a Senatului. Senatorul James Risch, președintele Comisiei, a solicitat informații despre șapte așa-numite autorizații Part 810 date firmelor din SUA pentru a oferi informații despre energia nucleară Arabiei Saudite, începând cu 13 decembrie 2017.

În mod special, democrații și republicanii din Congres au dorit să știe dacă administrația a continuat să acorde autorizații pentru partajarea informațiilor cu Arabia Saudită, după uciderea lui Khashoggi.

Share.

Lasă un comentariu