Acasă » Termo » Activiștii Greenpeace protestează în fața Ministerului Energiei

Activiștii Greenpeace protestează în fața Ministerului Energiei

13 aprilie 2021
Cogenerare
Energynomics

Activiștii de mediu Greenpeace cer o dată clară și un plan realist de eliminare a cărbunelui din mixul energetic, cei 7 activiști Greenpeace care au format marți o blocadă în fața Ministerului Energiei afișând pancarte cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu” și „Energie regenerabilă, nu cărbune”. Mesajele au fost adresate Ministrului Energiei, Virgil Popescu și decidenților din instituție, care, în opinia organizației de mediu, ”refuză să accelereze tranziția energetică verde în România, acordând în același timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenționării cărbunelui”.

Activiștii intenționau să rămână pe poziții până la încheierea programului de lucru al Ministerului, urmând ca în perioada următoare să continue să transmită aceleași mesaje Ministrului, în diverse moduri, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile, a mai transmis organizația. Acțiunea de marți a luat sfârșit, însă, după intervenția jandarmilor.

România se numără printre ultimele țări din Europa care nu au anunțat o dată clară pentru renunțarea la cărbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic național și nici pentru înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă – susține Greenpeace. Guvernul României, pe 31 martie, a decis să acorde ilegal Complexului Energetic Oltenia un grant de 241,4 milioane euro pentru plata certificatelor de emisii.

„Ministrul Energiei se încăpățânează să rămână ancorat în trecut. Am venit aici să îi transmitem foarte clar domnului Virgil Popescu că nu vrem ca România să fie codașă la capitolul tranziție energetică. Cerem ca energia regenerabilă să fie prioritizată în fața arderii combustibililor fosili. Este inadmisibil că Guvernul României alocă de ani de zile sute de milioane de euro din buzunarele românilor pentru o industrie murdară, care ne omoară cu zile și care ne-a dus pe marginea prăpastiei. Banii ar trebui să meargă pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficiență energetică. Iar Ministerul Energiei și Guvernul să sprijine județele Gorj și Hunedoara să acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de muncă”, a declarat Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *