Acționarul chinez al Rompetrol, CEFC, intră în liga mare alături de Rosneft

2

Parte a recentei sale investiții de 9,1 miliarde de dolari în cadrul Rosneft, CEFC China Energy, acționarul Rompetrol, în urma achiziției pachetului majoritar KMG, va avea acces la aproape 260,000 barili pe zi (bpd) de petrol rusesc – ceea ce-I va oferi o influență în piață suficient de mare pentru a putea afecta poziția unor traderi dominanți precum Vitol.

Pentru China, cel mai mare importator mondial de petrol brut, accesul la petrolul rusesc reprezintă un pas important în ambiția de a crea un lanț de aprovizionare integrat cu petrol la nivel global, potrivit Reuters.

Acordul semnat cu CEFC are loc în paralel cu o ofertă chineză de a cumpăra o cotă de 5% în Saudi Aramco, cel mai mare exportator de țiței din lume. CEFC a anunțat, luna trecută, planuri de a cumpăra o participație de peste 14% în Rosneft, cel mai mare producător de petrol listat din lume, de la un consorțiu format din Glencore și Autoritatea de Investiții din Qatar.

Rosneft a refuzat să comenteze, dar un purtător de cuvânt al CEFC a declarat marți că, în baza acordului, compania rusă a fost de acord să vândă 11-13 milioane de tone de țiței pe an, începând cu anul 2018. Aceasta echivalează cu 220.000-260.000 bpd, aproximativ 5% din producția lui Rosneft și cu un sfert din importurile lunare ale Chinei din Rusia.

Acordul de achiziție va ajunge în cele din urma la 42 milioane de tone (840.000 bpd), pe care CEFC le va obține în urma investiției sale în compania rusă.

Share.

2 Comments

Lasă un comentariu