Acasă » Interes general » Acordul Green Deal reprezintă o oportunitate imensă pentru UE – concluziile conferinței Romanian Energy Day

Acordul Green Deal reprezintă o oportunitate imensă pentru UE – concluziile conferinței Romanian Energy Day

30 octombrie 2020
Interes general
energynomics

Uniunea Europeană se reinventează prin angajarea în cel mai ambițios proiect de la înființarea sa – Pactul Ecologic European, iar industria energetică va ieși semnificativ schimbată din criza SARS-CoV-2. Sunt principalele două idei conturate cu prilejul celei de-a 9-a ediții a Romanian Energy Day, un eveniment organizat de Asociația Centrul Român al Energiei.

Concepută ca o platformă de dialog între industria energetică din România și Europa de Sud-Est și, respectiv, factorii de decizie politică din Bruxelles, conferința a dezbătut cadrul de dezvoltare al sectorului energetic european post-2020, provocările financiare și de infrastructură, precum și perspectivele industriei energetice românești cu privire la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon, toate acestea având ca scop furnizarea de energie curată și accesibilă pentru generațiile viitoare.

În deschiderea lucrărilor, Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, a subliniat importanța cooperării și a sprijinului reciproc, luând totodată decizii îndrăznețe, în special în perioadele dificile, cum ar fi pandemia COVID-19. Investițiile sunt, de asemenea, cruciale în modernizarea capacităților de generare, adoptarea pe scară largă a digitalizării, a rețelelor de transport și distribuție mai inteligente, precum și a eficienței energetice.

Colaborarea în vederea susținerii tranziției către energia verde este obligatorie și există fonduri adecvate pentru susținerea mecanismului de tranziție către țintele propuse pentru 2030, a subliniat și Kadri Simson comisarul european pentru energie. În fața crizei actuale, Uniunea Europeană este hotărâtă să transforme adversitatea în oportunități pentru modernizarea economiei și a societății sale. În plus, UE se angajează să fie primul continent neutru din punct de vedere climatic și își asistă activ statele membre, din toate sectoarele, pentru a reduce emisiile de CO2 cu cel puțin 55% până în 2030, 30% din următorul buget al UE și din pachetul de redresare și reziliență fiind propus a fi destinat investițiilor legate de climă.

CITEȘTE ȘI Sectorul privat și piețele sunt esențiale pentru transformarea industriei energetice românești

În ceea ce privește oportunitățile de finanțare, România va dispune de aproximativ 14 miliarde de euro în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență și încă 2 miliarde de euro în cadrul Fondului de Tranziție Justă, în plus față de cele 29 miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune.

Kadri Simson a menționat, de asemenea, strategia energiei eoliene off-shore, care va fi finalizată în noiembrie 2020, reprezentând o nouă cheie a resurselor energetice pentru tranziția verde. De asemenea, reglementarea revizuită a rețelei transeuropene de energie va fi prezentată până la sfârșitul anului 2020, iar legislația revizuită privind energia regenerabilă, eficiența energetică și piața internă a gazelor va deveni disponibilă anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *