Acasă » Electricitate » Abordări comune pentru eficiență energetică (video conferință 28 aprilie)

Abordări comune pentru eficiență energetică (video conferință 28 aprilie)

29 aprilie 2020
Electricitate
energynomics

Pe 28 aprilie, Energynomics a continuat seria de întâlniri dedicate eficienței energetice în 2020 cu o video conferință online în care accentul a fost pus pe soluțiile de digitalizare și eficiență energetică pentru industria din zona Dobrogei. Au participat, pentru al treilea an la rând, primarul municipiului Constanța și directorul executiv al Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, alături de partenerii Energynomics: MET România Energy, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH și Photon Energy. Conferința a fost transmisă în direct online și a fost urmărită de circa 800 de persoane.

Constanța are studii de fezabilitate pentru a atrage fonduri europene

Pandemia de Covid-19 a schimbat prioritățile, a spus Decebal Făgădău, dar problema termiei rămâne foarte sus pe agenda Primăriei Constanța. “Din nefericire, față de acum un an nu s-au făcut foarte mulți pași, pentru că România, în an electoral, este oarecum blocată”, a început el abrupt.

”Am preferat să facem un lucru pe care l-am anunțat tot într-o conferință a Energynomics. […] Am preferat să facem studii de fezabilitate pentru a atrage fonduri europene, iar acum Constanța este pregătită să atragă fonduri în vederea redimensionării, modernizării și digitalizării rețelei publice de termoficare”, a spus Decebal Făgădău. “Împreună cu cei de la Radet a trebuit să trecem la repararea conductelor, inclusiv a conductelor aeriene preluate. Am înlocuit izolația clasică cu o vopsea specială, cu ajutorul unui produs românesc, produs de Termotop. Iată că și în România avem în continuare specialiști și soluții,” a mai spus primarul, adăugând: “avem nevoie de echipamente moderne”.

Principalele probleme sunt seceta și blocarea turismului

”Ca în toată țara, multe companii și-au încetinit ritmul; marile întreprinderi lucrează, însă, la foc mic”, a spus Ion Dănuț Jugănaru, Director General – Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. “Acum, însă, cel mai afectat domeniu este agricultura. Avem o secetă profundă, extremă, cu zone întregi neirigate, așa că ne îngrijorează problema recoltei viitoare”. O altă mare problemă este în turism. ”Încă lucrurile nu sunt lămurite. Am propus niște soluții astfel încât să păstrăm toate regulile de igienă, dar și să lăsăm turismul să funcționeze… Se fac multe lucrări, investitorii au luat credite bancare, iar acum ar trebui să încaseze pentru a putea efectua plăți, însă nu pot face acest lucru”.

”Spre dezamăgirea noastră, negocierile pentru construcția Reactoarelor 3 și 4 au întârziat foarte mult… Mă întreb dacă nu putem găsi și alți parteneri de pe glob, pentru că singuri nu putem face lucrările. Mai avem puțin și primul reactor iese la pensie. Un reactor închis înseamnă foarte mult, mai ales în perspectiva Green Deal. Avem resurse de gaze în Marea Neagră, de care trebuie să beneficiem din plin”, a mai spus directorul executiv al CCINA.

Automatizarea și digitalizarea vor avea un rol esențial, post-criză

Contextul actual generat de criza de coronavirus va schimba foarte multe lucruri, a susținut Bogdan Cornigeanu, COO MET România Energy. ”Va urma o criză economică, rămâne de văzut care va fi dimensiunea acesteia; eu sper să fie cât mai mică, dar multe se vor schimba: automatizarea și digitalizarea se vor dezvolta tot mai mult, revoluția digitalizării va lua amploare și va acoperi, cel mai probabil, domenii și sectoare care până acum erau mai lente în adoptarea noilor tehnologii digitale. Este cert că viitorul nu poate fi decât axat pe automatizare și pe o atenție crescută în ceea ce privește sănătatea oamenilor.”

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN CORNIGEANU

Din perspectiva digitalizării, sectorul energetic a adoptat încă de timpuriu tehnologiile digitale, dar noutatea momentului este reprezentată de conectivitate – conectarea tuturor informațiilor și senzorilor de la nivelul rețelei, prelucrarea și analiza rapidă a acestor informații și posibilitatea de a lua decizii pe baza analizelor.

MET România se numără printre primii cinci furnizori din România, fiind al treilea cel mai important actor pe piața de echilibrare. ”Prin parteneri oferim și servicii de consultanță în zona de auditare energetică”, a mai spus Cornigeanu, prezentând soluțiile companiei.

Cogenerare eficientă de la Kawasaki

Puternic implicat în sectorul industrial, grupul Kawasaki vine nu doar cu echipamente și expertiză, dar poate mijloci și obținerea de finanțare din partea băncilor și instituțiilor specializate japoneze, a susținut Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe.

„Kawasaki a dezvoltat producție de trenuri rapide și de avioane, iar în momentul de față avem o divizie de echipamente și soluții pentru producția de energie, alături de o divizie de roboți industriali. Partea de sisteme și soluții energetice reprezintă circa 18% din cifra de afaceri, la nivel global. Ne ocupăm de producția de echipamente energetice, turbine cu gaze și motoare cu ardere internă și avem soluții care pot acoperi un domeniu foarte vast, din perspectiva energiei produse – de la 1,7 MWe, până la 100 de MWe”, a spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

”De fiecare dată trebuie să plecăm de la o analiză a consumurilor de căldură și energie electrică. După analiza curbelor de variații orare, acestea se vor transforma într-o analiză a valorilor optime pentru care poate fi dimensionată stația de cogenerare, în funcție de cerere, de consum și de simultaneitatea consumurilor. Aceste valori, în funcție de tipul de energie cerută și strategia fiecărei companii, sunt analizate, după care se trasează soluția optimă de cogenerare”, a mai spus el.

Legislația europeană va crește investițiile în regenerabile

Odată cu adoptarea Regulamentului 943 și a noilor prevederi europene care includ utilizarea contractelor bilaterale (PPA – power purchase agreements), va crește apetitul investitorilor pentru noi proiecte pe termen lung în România, în domeniul solar, susține Lauru Bădiță, Country Manager România, Photon Energy.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

Photon Energy este o companie înregistrată în Olanda, însă cel mai mare birou este în Praga. Compania are 120 de angajați și activează în domeniul dezvoltării, construcției și operării parcurilor fotovoltaice, la nivel global, în Europa, Australia și America Latină. În prezent, compania oferă în România doar servicii de operare și mentenanță, dar pasul următor este să dezvolte proiecte complexe.

„Suntem în plină expansiune în Europa de Est. Dacă în Ungaria ne bazăm pe un tarif fix, în România vom utiliza contractele bilaterale – așa numitele PPA-uri”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei, inclusiv din domeniul monitorizării parcurilor solare sau de tratare a apei.

Conferința Digitalizare și Eficiență energetică – abordări verificate, parteneri credibili” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: MET România Energy, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Photon Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru  a participa la dialog circa 150 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum Alro, CELCO SA, COGEN România, EDPR România, Energo ESCO, Hidroelectrica SA, Klarwin, Liberty Galati, Metaplast, Metka, Monsson Trading, RADET Constanta, Repom, Schneider Electric, Siemens SRL, Tractebel Engineering.

Despre campanie

Energynomics organizează, în 2020, al patrulea an al campaniei de popularizare “Digitalizare și Eficiență energetică în industrie”, cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Primele trei campanii s-au desfășurat pe parcursul anilor 2017, 2018 și 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *