ABB anunță schimbări ale modelului de afaceri

0

ABB a anunțat schimbări majore ale modelului de afaceri. În primă instanță, Hitachi va achiziționa divizia Power Grids a ABB, o extindere a parteneriatului său deja existent cu Hitachi. Prețul convenit reprezintă o valoare de tranzacționare a business-ului de 11 miliarde de dolari americani pentru întreaga divizie Power Grids, a anunțat compania. ABB va obține inițial o valoare de circa 9,1 miliarde de dolari americani din vanzarea a 80% din divizia Power Grids, inclusiv un net pre-vânzare (un împrumut între companii fără includerea lichidităților transferate), înainte de tranzacția unică și costurile de separare, precum și impacturile fiscale, conform unui comunicat remis energynomics.ro.

Într-o lume al infrastructurii energetice supusă schimbărilor rapide, cu un peisaj al clienților în continuă schimbare și din nevoia de finanțare și de creștere a influenței guvernamentale, ABB consideră că Hitachi este cel mai bun proprietar pentru Power Grids. În calitate de proprietar dedicat, stabil și de lungă durată, cu care ABB a dezvoltat un parteneriat comercial puternic începând cu anul 2014, Hitachi va continua să consolideze activitatea, asigurându-i accesul la piețe noi, in creștere și la finanțare. Hitachi va accelera trecerea Power Grids la următorul său nivel de dezvoltare, construind pe bazele solide create în cursul deținerii sale de către ABB.

Începând cu 2014, Power Grids s-a îmbunătățit semnificativ pe durata deținerii sale în proprietate de către ABB. Cele mai recente rezultate (Q3 2018) se încadrează în marjele țintă, cu o creștere a marjelor de peste două ori, cu inregistrarea unor rezultate pozitive a bazei comenzilor primite de la terți în ultimele șase trimestre consecutive.

ABB va reține inițial o participație de 19,9% la capitalul social al societății mixte, permițând o tranziție fără probleme. Acordul de tranzacționare include o opțiune predefinită pentru ABB de a retrage participația de 19,9%, exercitabilă în termen de trei ani de la încheierea tranzacției, la valoarea justă a pieței cu un preț minim de 90% din Valoarea convenită a business-ului. Hitachi deține un contract de opțiuni de cumpărare asupra cotei de 19,9% rămase la valoarea justă de piață cu un preț minim de 100% din Valoarea convenită a business-ului.

Societatea mixta va avea sediul în Elveția, iar Hitachi va păstra echipa de management pentru a asigura continuitatea activității.

Simplificarea modelului și structurii de business

Începând cu data de 1 aprilie 2019, ABB își va simplifica structura organizatorică prin eliminarea structurii matriceale existente, abilitându-și astfel cele patru business-uri de vârf să-și deservească și mai bine clienții, sporindu-și, în același timp, responsabilitățile și eficiența.

Noua organizare a ABB va oferi fiecăreia dintre business-uri responsabilitate operațională deplină în ceea ce privește produsele, funcțiile, domeniul de cercetare și dezvoltare, cat si și teritoriile. Business-urile vor fi singura interfață cu clienții, maximizând proximitatea și rapiditatea.

Centrul corporativ va continua să fie simplificat. Va stabili o viziune și o strategie pe termen lung pentru grup, ghidată de valorile ABB. Va dirija alocarea capitalului, gestionarea portofoliului și managementul performanței, tehnologiile principale ale ABB Ability™, marca ABB și investiția în oameni. Ca element principal al simplificării, structurile naționale și regionale existente, inclusiv rolurile Comitetului Executiv regional, vor fi eliminate după încheierea tranzacției. Resursele existente la nivel de țară vor consolida noile business-uri. ABB preconizează reduceri ale costurilor de funcționare anuale totale de 500 milioane de dolari americani la nivelul întregului grup pe termen mediu. Cheltuieli de restructurare non-operaționale de aproximativ 500 milioane de dolari americani sunt preconizate să fie preluate în următorii doi ani.

Modelarea a patru business-uri aliniate la modelele clienților

ABB va modela patru business-uri concentrate asupra clienților – Electrificare, Automatizare Industrială, Robotică și Automatizare Discretă, Mișcare. Fiecare business va fi jucătorul #1 sau #2 pe piețe atractive cu lideri cu traditie. Cunoștințele de specialitate, ingineria de nivel internațional și expertiza tehnologică a ABB vor conferi celor patru business-uri o poziție din care acestea vor putea livra produse și soluții inovatoare pentru o valoare adăugată pentru client. Piața aferentă a ABB crește cu 3,5-4% pe an, adăugând 140 miliarde de dolari americani la mărimea acesteia, atingand astfel 550 miliarde de dolari americani până la 2025.

Pe baza platformei digitale comune ABB Ability™ a ABB, business-urile vor asigura soluții digitale personalizate, generând astfel valoare sporită pentru clienți. Pe baza tehnologiilor emergente care includ inteligența artificială și oferta sa robustă de software, ABB Ability™ va satisface cererea în creștere venita din partea clienților ABB pentru soluții digitale într-o lume industrială aflată într-o continuă și rapidă schimbare.

Electrificare – viitorul unei electrificări sigure, inteligente și sustenabile

Business-ul actual va oferi un portofoliu complet de produse inovatoare, soluții și servicii digitale de la statii electrice la prize. Situându-se pe locul 2 la nivel mondial, piața sa aferentă reprezintă actualmente 160 miliarde de dolari americani și va crește în medie cu 3 la sută pe an pe termen lung. Business-ul de Electrificare va avea o expunere puternică pe segmentele de clienți cu o creștere rapidă, inclusiv cel al energiilor regenerabile, e-mobilității, centrelor de date și clădirilor inteligente. Activitatea va fi condusă de Tarak Mehta, care este actualmente președintele diviziei Produse de Electrificare. Business-ul de Electrificare va genera venituri de aproximativ 13 miliarde de dolari americani într-o perioadă de douăsprezece luni până la sfârșitul lunii septembrie 2018, inclusiv o contribuție la venitul estimat în cursul acestei perioade de la GEIS, un business care a fost achiziționat pe 30 iunie 2018.

Automatizare industrială –viitorul operațiilor sigure și inteligente

Noul business va oferi o gamă completă de soluții inovatoare, permițând clienților să opereze procese sigure și eficiente din punct de vedere energetic cu o autonomie sporită. Automatizarea industrială va include automatizare integrată specifică domeniului oferită de ABB, electrificare și soluții digitale, tehnologii de comandă, software și servicii avansate, precum și sisteme de măsurare și analitice, oferte marine și de supraalimentare. Automatizarea industrială va fi nr. 2 pe piață la nivel global. Piața aferentă de 90 miliarde de dolari americani este preconizată să crească în medie cu 3-4 la sută pe an pe termen lung. Activitatea va fi condusă de Peter Terwiesch, care este actualmente președinte al Diviziei Automatizare Industrială. Automatizarea Industrială va genera venituri de aproximativ 7 miliarde de dolari americani într-o perioadă de douăsprezece luni până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

Robotică și Automatizare Discretă – scriind viitorul producției flexibile și al utilajelor inteligente

Activitatea nou conturată va combina într-un mod unic soluții de automatizare a utilajelor și fabricilor, în primul rând de la B&R, cu cele mai cuprinzătoare soluții de robotică și o suită de aplicații pe piață. Activitatea va fi pe locul 2 la nivel mondial, fiind pe primul loc în robotică pe piața chineză importantă aflată într-o continuă creștere. Piața aferentă, cu o mărime actuală de 80 miliarde de dolari americani, este anticipată să crească în medie cu 6-7 la sută pe an pe termen lung. Soluțiile și serviciile digitale pentru companii oferă clienților siguranță sporită, eficiență, timp de funcționare suplimentar și rapiditate și va satisface cererea în creștere a clienților pentru soluții de fabricație flexibile și integrate. Robotica și Automatizarea Discretă va fi condusă de Sami Atiya, care este actualmente președintele diviziei de Robotică și Mișcare. Robotica și Automatizarea Discretă va genera venituri de aproximativ 4 miliarde de dolari americani într-o perioadă de douăsprezece luni până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

Mișcare – viitorul mișcării inteligente

Business-ul va oferi clienților o gamă cuprinzătoare de motoare electrice, generatoare, propulsii și servicii inovatoare, precum și soluții de sisteme de propulsie digitale integrate. Mișcarea va fi jucătorul nr. 1 pe piață la nivel mondial, cu cea mai mare bază instalată pe o piață de 80 miliarde de dolari americani care crește în medie cu 3%. Activitatea va fi condusă de Morten Wierod, care este actualmente Director General al business-ului Sisteme de Propulsie. El va deveni un membru al Comitetului Executiv începând cu data de 1 aprilie 2019. Mișcarea va genera venituri de aproximativ 6 miliarde de dolari americani într-o perioadă de douăsprezece luni până la sfârșitul lunii septembrie 2018.

Share.

Lasă un comentariu