A doua zi de protest pentru minerii blocați în subteran de la Paroșeni aduce unele concesii

0

Bogdan Tudorache

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani au continuat marţi, pentru a doua zi consecutiv, protestul început în subteranul celor două mine, în timp ce reprezentanţii sindicatului, administraţia şi autorităţile judeţene au încercat să găsească o soluţie pentru dezamorsarea conflictului, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Hunedoara, conform Agerpres.

În urma discuţiilor, s-a convenit ca 60 din cei 300 de mineri care ar urma să fie disponibilizați de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), de care aparţin cele două exploatări, să fie preluaţi de către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), cu contracte pe durată nedeterminată, astfel soluţionându-se parțial una dintre revendicările protestatarilor.

“Conducerea CEH va comunica lista cu cei 60 de mineri selectaţi, iar ei vor fi angajaţi la 1 noiembrie, cu contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată, având astfel asigurate aceleaşi condiţii şi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi ai CEH”, a declarat preşedintele Sindicatului “Huila”, Laszlo Domokos.

În ceea ce priveşte a doua revendicare, aceasta nu a fost îndeplinită, întrucât prelungirea valabilităţii Ordonanţei 36 sau emiterea unui act normativ similar, care le-ar permite persoanelor disponibilizate să beneficieze de venituri de completare şi de vechime în muncă pentru încă 22 de luni, nu intră sub incidența prefectului, ci a ministerelor de resort.

Protestele continuă, minerii blocați în subteran având asigurată aerisirea necesară, conform unui oficial citat de Radio România.

Share.

Lasă un comentariu