A doua navă de foraj turcă sosește în largul coastei Ciprului, Nicosia protestează

0

O a doua navă turcă de foraj care intenționează să caute petrol și gaze în Cipru a sosit luni pe coasta de nord-est a insulei mediteraneene, declanșând un protest puternic din partea Nicosiei, care acuză Turcia de încălcare a drepturilor sale suverane.

Luna trecută, liderii Uniunii Europene au avertizat Turcia să pună capăt forajului în apele din jurul insulei, și au amenințat Turcia că se va confrunta cu sancțiuni, după ce Grecia și Ciprul au făcut presiuni asupra altor state UE, potrivit Reuters.

Într-o mișcare care ar putea spori tensiunile cu Ciprul în privința drepturilor de explorare, ministrul turc al energiei, Fatih Donmez, a fost citat de agenția de știri Anadolu, deținut de stat, sâmbătă, spunând că nava Yavuz va începe forarea în decurs de o săptămână.

Ciprul a descoperit gaze naturale în zonele care se află în sudul insulei în ultimii ani, deși nici una nu a fost exploatată.

Datele de transport ale Refinitiv Eikon au arătat că Yavuz a sosit în Cipru peste noapte.

O declarație puternic formulată de președinția cipriotă a acuzat Turcia de o “încălcare gravă” a suveranității insulei. “Acest al doilea foraj planificat… reprezintă o escaladare de către Turcia a încălcărilor sale repetate ale drepturilor suverane ale Ciprului bazate pe Legea Națiunilor Unite asupra Marii și pe dreptul internațional și reprezintă o încălcare gravă a suveranității Republicii Cipru”, a declarat președinția din Nicosia.

Share.

Lasă un comentariu