384 milioane lei pentru iluminatul ecologic în orașele și comunele din România

0

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va lansa în acest an, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program de finanțare a iluminatului ecologic în orașele și comunele din România. Bugetul stabilit pentru 2020 este de 384 milioane lei; localitățile vor putea înlocui corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administrațiile vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos, anunță ministerul într-un comunicat de presă.

Ministerul a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a programului. Conform acestuia, localitățile cu până la 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce cele cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de un milion de lei.

“Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraș din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obține și o scădere consistentă a facturii locale și naționale la electricitate”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Astăzi, mai bine de 20% din consumul total de energie electrică al unei localități provine din iluminatul străzilor. Or, aceste cifre susțin și o sursă continuă de poluare cu emisii de dioxid de carbon și costuri ridicate pentru administrațiile locale.”

Potrivit autorităților, bugetul alocat pentru 2020 va permite ca circa 700 de localități din România să pornească aceste investiții, beneficiind de o susținere financiară de maximum 90% pentru proiecte de eficientizare energetică a iluminatului public.

După încheierea consultării publice (18 aprilie), vor fi analizate toate observațiile și propunerile primite, urmând ca varianta finală a ghidului de finanțare să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Ulterior publicării ghidului, va fi organizată sesiunea de finanțare, iar UAT-urile vor putea depune documentațiile, în vederea participării în program.

Share.

Lasă un comentariu