3 abordări pentru tranziția către clădiri noi, inteligente și eficiente (EBC, 20 feb)

0

Într-o economie bazată pe prețuri, clădirile vechi tind să devină încă și mai vechi, în timp ce multe dintre clădirile noi sunt vechi încă din faza de proiect. Cu toate acestea, cum tehnologia devine tot mai ieftină cu fiecare an care trece, iar informația pătrunde în toate și peste tot, viitorul este întotdeauna mai aproape decât pare. Educația își merită banii, dacă utilizatorii clădirii iau în considerare siguranța și confortul pe termen lung, ba chiar reduce facturile la cumpărare, la construcție și/sau cu întreținerea. În plus, pentru profesioniștii din industria construcțiilor, educația permite celor bine informați să ajungă în cele mai bune conjuncturi pentru a crește, iar uneori chiar face diferența dintre succes și faliment.

Cea de-a doua ediție a anului din seria Energy Breakfast Club – “Clădiri vechi I Clădiri noi: abordări inteligente”, a reunit la Palatul Cesianu Racoviță din București trei vorbitori și peste 50 de persoane în public.

Prima prezentare a venit de la Constantin Ichimoaei, director executiv la ABB România.

ABB România este pregătită pentru a crea un viitor mai inteligent

Vorbind despre viitorul clădirilor, Constantin Ichimoaei a menționat cele patru mega-tendințe care modelează acest viitor: urbanizarea, digitalizarea, integrarea flexibilă a ofertei (piața energiei solare) și integrarea flexibilă a cererii (vehiculele electrice). Constantin Ichimoaei s-a referit la posibilitățile actuale de a asigura nu doar confort și securitate sporite, ci și eficiență energetică, prin integrarea în platforma software ABB Ability. “Cu Free@Home de la ABB orice persoană care folosește un calculator își poate configura programarea întregii case în câteva ore  și are apoi control complet de pe orice tabletă, desktop sau telefon inteligent”, a explicat oficialul ABB.

Viitorul va însemna mașini electrice, stocare în baterii și producție proprie de energie electrică la nivelul fiecărei clădiri. Managementul inteligent al energiei la nivelul fiecărei clădiri va deveni obligatoriu pentru integrarea generării din surse regenerabile și pentru optimizarea consumului în funcție de producția disponibilă. Personalizarea, inteligența artificială și aplicații de tip face recognition vor fi, de asemenea, elemente centrale în casele viitorului, a mai spus Constantin Ichimoaei. “Investitorii care vor să crească valoarea clădirii analizează asemenea soluții, iar interesul este în creștere în anii din urmă”, a precizat el.

“Când am venit în ABB, se vorbea foarte mult despre eoliene și autobuze electrice. Era anul 2005! Primele investiții în eoliene s-au făcut în România abia ani buni mai târziu, iar autobuzele electrice au devenit o realitate abia de curând. Haideți să ne uităm nu doar la ce putem face astăzi, ci și la ceea ce se poate face mâine”, a însemnat Constantin Ichimoaei.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI

Referindu-se la evenimente recent petrecute în București, Constantin Ichimoaei și-a completat prezentarea cu câteva remarci privind incendiile din Europa și o soluție pentru prevenirea acestora. “În fiecare an se înregistrează 2.000.000 de incendii, iar 90% dintre acestea se întâmplă în clădiri în care ne petrecem în medie 90% din timp”, a sintetizat Constantin Ichimoaei, adăugând că “4.000 de persoane își pierd viața în incendii în Europa, în fiecare an, iar România contribuie și ea la aceste pierderi”. Studiile arată că 32% din incendiile din Germania în 2015 au fost provocate de defecțiuni ale instalației electrice, apărute în urma unor deteriorării cablurilor, a unor legături imperfecte și/sau a unor dispozitive defecte. Ca reacție, Germania a fost prima țară din Europa care a introdus obligația instalării de echipamente AFDD pentru protecția la arc electric, începând din decembrie 2017. “În prezent, normativul global IEC 60364 privind instalațiile electrice include protecția la arc AFDD numai ca recomandare, dar este doar o chestiune de timp înainte ca aceasta să devină obligatorie în alte țări europene, inclusiv în România “, a anticipat Constantin Ichimoaei.

“Trebuie să promovăm protecția, chiar mai înainte de a vorbi de clădiri inteligente, internet of things și viitor”, a insistat el.

Clădiri cu consum de energie aproape zero și SRI – reglementări care ne vor afecta în curând

Cătălin Lungu, vicepreședinte al AIIR și vicepreședinte al REHVA, a prezentat date despre obiectivele europene legate de o triplă provocare: resursele naturale limitate, clima și securitatea energetică. “Datele disponibile indică faptul că UE își va atinge obiectivele privind consumul final de energie în 2020. Cu toate acestea, în cazul României, cel puțin, ne așteptăm la o creștere semnificativă pe segmentul construcții noi, ceea ce ar putea duce la creșterea consumului de energie și la creșterea emisiilor de CO2 la nivelul clădirilor”, a remarcat Lungu. “Chiar dacă clădirile noi sunt cu mult mai eficiente decât cele existente, trebuie să luăm măsuri de renovare energetică pentru clădirile vechi astfel încât, pe medie, consumul să se reducă”, a mai precizat el.

“Clădirile care vor fi utilizate în 2050 deja există sau sunt proiectate și construite astăzi”, a continuat Cătălin Lungu. “Începând de la 1 ianuarie 2019, toate clădirile publice pot fi reabilitate doar respectând conceptele nZEB (clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero), iar toate clădirile publice noi pot fi construite respectând aceleași criterii”, a subliniat Lungu. Aceleași obligații se vor aplica de la 1 ianuarie 2021 pentru toate clădirile noi.

Metodologia Mc001, care este normativul în baza căruia se determină performanța energetică a unei clădiri, este în curs de modificare. Revizuirile ar putea include o creștere a procentului minim din consum care trebuie acoperită din surse regenerabile de la 10% la 30%, a anunțat Cătălin Lungu. Domnia sa a precizat că normativul va recunoaște achiziția de energie din surse regenerabilă pentru acoperirea procentului minim impus prin normativ.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LUNGU

Cătălin Lungu s-a mai referit la indicatorul voluntar SRI – Smart Readiness Indicator. Introdus prin Directiva UE 844/2018, indicatorul este descris astfel: “inteligența se referă la capacitatea unei clădiri sau a sistemelor acesteia de a simți, interpreta, comunica și reacționa în mod activ într-o manieră eficientă la condiții dinamice în ceea ce privește funcționarea sistemelor tehnice ale clădirii sau mediul extern (inclusiv rețelele energetice) și la cererile locatarilor”. “Aceasta este, de fapt, o abordare multicriterială a inteligenței clădirii, iar până la sfârșitul anului vom avea, din partea Comisiei Europene metodologia de calcul a acestui indicator”, pentru impulsionarea cererii și dezvoltarea pieței pentru clădiri inteligente și eficiente energetic.

#better: Prevenția trebuie învățată și repetată

Arh. Florin Enache, președintele Asociației #better a lansat o pledoarie pentru educația utilizatorilor finali de clădiri relativ ieftine, ca singura metodă de responsabilizare a celui mai important segment de piață. “Societatea în general este influențată de zona de produse și servicii ieftine sau foarte ieftine, iar oamenii cu resurse limitate nu vor avea ca prioritate investiția în educație si informare. Este deci nevoie de implicarea experților și a marilor companii pentru a susține asemenea eforturi de educație”, a explicat Florin Enache.

Echipa de arhitecți din cadrul #better își propune să pregătească oamenii cu resurse limitate pentru o utilizare optimală a banilor disponibili. “Așa cum alții se concentrează pe cum să faci banii, noi încercăm să popularizăm idei utile despre cum să cheltuiești banii.

Urban aglomerat înseamnă riscuri crescute, a subliniat Florin Enache, care s-a referit, între altele la clădirile cu risc seismic. “Bulina roșie, care marchează clădirile cu risc seismic ridicat, inventariază doar ceva mai mult de 300 de clădiri, în vreme ce în realitate, doar în București, sunt peste 4.000”. În plus, Florin Enache a avertizat că blocurile identificate în urmă cu peste 20 de ani ca având risc seismic ar fi trebuit să fie renovate în maxim 5 ani. “Cum nu au fost reabilitate, aceste clădiri sunt în pericol să cadă chiar fără cutremur”, a declarat Florin Enache.

Construcțiile necontrolate, așa cum sunt cele mai multe din prezent, nu vin doar cu riscuri în caz de seism sau incendiu, ci și cu un risc social de favelizare. “Toate blocurile cu apartamente mici, aglomerate, fără parcuri, fără spații publice, fără școli și grădinițe înseamnă un avantaj la început – preț mai mic la achiziție, dar cu costuri psihologice și sociale enorme, pe termen mediu și lung”, a avertizat Florin Enache. Construcțiile cele mai numeroase în România sunt cele de tip build-sell-run (fără garanții, fără documente tehnice etc), iar utilizatorul trebuie să înțeleagă importanța costului total al clădirii, pentru că “pe o durată de 20 de ani, costul de exploatare este mai mare decât costul de achiziție”.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: ABB România, #better, AIIR-FV.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții circa 50 de experți, reprezentanți ai ABB România, Agenția Nucleară, AIIR Filiala Valahia, APMCR, Belvedere, Bioterpana, BRISK Group, Business France, E.T.T.I. U.P.B, Ecohornet, EFdeN, INCDE-ICEMENERG, Investisia Group, Leaderteam, Man and Machine, Netop, Primăria Capitalei, Pro-nZEB, Republic Of Architects, Uniunea Națională a Barourilor din România, Universul Ingineresc, USAMV, WWF.

Participare

În 2019, energynomics.ro va organiza cel puțin 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.

Clubul se închide la ora 13.

Share.

Lasă un comentariu