Acasă » Regenerabile » Biomasă » Reglementările UE din energie afectează sever industria aluminiului (studiu)

Reglementările UE din energie afectează sever industria aluminiului (studiu)

8 noiembrie 2013
Biomasă
energynomics

Un studiu al Centrului pentru Studii ale Politicilor Europene (CEPS) arată că preţul CO2 regăsit în tariful electricităţii, costurile de transmisie, taxele cu energia regenerabilă şi investiţiile de mediu au reprezentat aproximativ 23% din profiturile înregistrate în 2006, dar după 2009 au urcat vertiginos şi au atins 242% în 2011 în industria aluminiului.

În plus, acesta mai arată că, la nivelul UE, fabricile care cumpără electricitate de pe piaţă au înregistrat în 2012 cel mai mare impact asupra costurilor, între 179 euro/tonă şi 228 euro/tonă. Studiul a evaluat 46 de fabrici, care reprezintă peste 60% din capacitatea de producţie a UE.

History-of-Primary-Aluminium-ProductionAsociația Europeană a Aluminiului (AEA) a subscris în totalitate la concluziile studiului CEPS. Directorul general al AEA a declarat că în urma identificării impactului negativ adus de reglementările sale asupra competitivității industriei europene de aluminium, UE ar trebui să ia urgent o decizie politică pentru îndreptarea situației.

Raportul arată și diferența dintre fabricile “care sunt încă protejate de costurile politicilor UE, datorită contractelor pre-ETS (schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră) pe termen lung, şi cele care sunt în totalitate expuse pieţei de electricitate europeană şi regulamentelor ETS. Cele din urmă au devenit combinatele cel mai puţin competitive din lume şi se confruntă cu costuri de până la 228 euro/tona de aluminiu produs.”

Studiul a descoperit că din pricina costurilor cu ETS și a schemelor de suținere a energiei regenerabile, s-au închis fabrici de producție CO2 output in aluminium industryde aluminiu primar de pe teritoriul UE, iar producția s-a redus cu o treime în intervalul 2007 – 2012.

Președintele AEA și directori generali din rândul producătorilor au atras atenția comisarului European pentru industrie asupra necesității creării unor politici alternative, care să asigure prețuri bune la energie, deblocarea potențialului de reciclare a aluminiului, menținerea industriei în Europa și constituirea cadrului necesar inovației.

“[…] este timpul să facem o analiză pragmatică a politicilor UE privind clima şi privind energia, care să sisteze dispersia de dioxid de carbon şi restrângerea capacităţii industriale, menţinând, în acelaşi timp, locurile de muncă şi supremaţia tehnologică în Europa. Europa nu îşi poate permite să piardă o industrie care contribuie la tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon şi, totodată, eficientă din punct de vedere al resurselor”, a concluzionat Președintele AEA.

Industria europeană a aluminiului asigură direct locuri de muncă pentru aproximativ 255.000 de oameni și înregistrează venituri anuale de 39,7 miliarde de euro.

Impactul resimțit de Alro pe certificate verzi și cogenerare depășește limita maximă europeană

În România, Alro este cel mai mare jucător din industria aluminiului, fiind în același timp și cel mai mare consumator industrial de electricitate din țară, cu un consum de circa 8% din producţia totală de energie electrică a României. Alro a calculat că în 2013 a suportat un impact al subvenției energiei regenerabile și cogenerare de 260 euro/tona de aluminiu, cu un cost cumulat de 18 euro/MWh.

Productia de aluminiu in EuropaDocumentul CEPS arată că sprijinul pentru energia eoliană reprezintă în România 224% din media UE, fiind plătiți în medie 10,7 euro/MWh pentru certificate verzi și cogenerare, cel mai ridicat cost din Europa, dar fără a fi introduse scutiri pentru marii consumatori industriali, ca în alte state UE.

Inițiativa de cercetare a Comisiei Europene “confirmă, din nou, faptul că electricitatea deţine un rol crucial pentru competitivitatea industriei de aluminiu”, a declarat Directorul General al Alro Slatina. “Mai mult, costurile directe şi indirecte ale reglementărilor privind atât electricitatea, cât şi protecţia mediului împovărează şi maimult industria deja lovită de criză şi îi afectează competitivitatea la nivel internaţional”, a adăugat acesta.

Datele arată și că producătorii români de aluminiu nu au beneficii substanțiale dacă aleg contracte de alimentare cu energie electrică pe termen lung în detrimentul celor spot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *