Acasă » Interes general » Macroeconomie » R. Nicolescu: Nu vom mai accepta lipsa de competență în conducerea companiilor de stat

R. Nicolescu: Nu vom mai accepta lipsa de competență în conducerea companiilor de stat

4 iunie 2014
Electricitate
energynomics

Ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu a prezentat pentru reprezentanții industriei energetice din România, reuniți la Bucharest Forum Energy 2014, un bilanț de parcurs al mandatului său. Participanții la evenimentul organizat de Institutul Aspen România au aflat astfel care sunt prioritățile Departamentului pentru Energie și ce perspective de realizare au obiectivele asumate pentru finalul acestui an.

I. Revizuirea strategiei energetice

Până la începutul lunii octombrie, Departamentul va prezenta opiniei publice o primă formă a strategiei energetice naționale, în vederea obținerii unui acord din partea tuturor forțelor politice. O eventuală trecere prin Parlament ar urma să confere mai multă greutate acestui document menit să ghideze acțiunile guvernamentale cu privire la energie pentru următoarele decenii.

Răzvan Nicolescu s-a referit la un necesar investițional global pentru industria energetică de 3-4 miliarde de euro anual, sumă care nu poate proveni de la bugetul de stat, constrâns să se ocupe cu prioritate de chestiunile sociale (sănătate, educație etc).

O altă posibilă resursă financiară ar fi capitalul privat autohton, care, în ciuda unor semnale pozitive – a subliniat Nicolescu – are încă un potențial limitat de a susține marile proiecte energetice.

În opinia ministrului Energiei, principala sursă rămâne capitalul privat internațional. Acesta devine mai ușor de atras în condițiile în care datele macroeconomice ale României se îmbunătățesc, dar depinde în cea mai mare măsură de un climat general stabil și predictibil, în ceea ce privește fiscalitatea și sistemul de reglementare.

Companiile de stat sunt marea sursă de finanțare nefolosită până în prezent de România și obiectul de activitate al celei de-a doua priorități a Departamentului.

II. Guvernanță corporativă în companiile de stat

Marile companii energetice de stat românești au ratat până acum oportunitatea de a se implica mai puternic în proiecte de investiții majore. Unul dintre motive este slăbiciunea financiară și absența unei perspective clare asupra afacerilor.

„În conducerile companiilor de stat din energie, lipsa de identitate și lipsa de competență nu mai pot fi acceptate și nu vor mai fi acceptate”, a afirmat Nicolescu. Până în prezent, acțiunile de stimulare a conducerilor societăților energetice au vizat Elcen, RAAN, Conpet, Hidroelectrica și CEH, unde neregulile descoperite au condus la sancționarea managerilor.

În contrapartidă, Răzvan Nicolescu s-a referit la oamenii care conduc Transgaz (Petru Văduva) și Nuclearelectrica (Daniela Lulache), denumindu-i „modele de profesionalism”.

Bine administrate, consideră ministrul, companiile de stat pot deveni investitori puternici în industria energetică locală și nu numai. Răzvan Nicolescu a anunțat că are ambiția ca până la sfârșitul acestui an să anunțe prima achiziție regională a unei companii de stat românești.

III. Creșterea rolului României în definirea politicilor energetice europene

Răzvan Nicolescu a declarat că mare parte din propunerile și pozițiile exprimate de Departamentul pentru Energie au devenit parte din programul Bruxelles-ului pentru actualizarea documentelor strategice europene.

Între ideile susținute de România și asumate la nivelul Comisiei Europene, Nicolescu s-a referit la dezvoltarea resurselor indigene, diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea numărului de proiecte prioritare la nivel european (250, în prezent, a spus ministrul) și definirea infrastructurii critice din energie, pentru a putea acționa în vederea creșterii securității energetice a blocului comunitar.

a

În 4 și 5 iunie 2014, Bucharest Forum Energy aduce la București cei mai puternici actori privați și guvernamentali din regiune, reprezentanți ai organizațiilor internaționale de reglementare și coordonare în sectorul energiei, ai instituțiilor financiare internaționale, precum și experți în domeniul energiei din peste 15 țări din Europa, America, regiunea Mării Negre, zona de la estul Mediteranei, regiunea Caucaz și Asia Centrală, pentru a discuta despre soluții de creștere a securității energetice și de dezvoltare în sectorul energiei, în actualul context european și internațional.

Bucharest Forum Energy 2014 este organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Guvernul României și cu Departamentul pentru Energie, la Palatul Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *