Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Serbia crește prețurile la gaze cu 6,4%, din trimestrul patru

Serbia crește prețurile la gaze cu 6,4%, din trimestrul patru

9 august 2013
Consumatori
energynomics

Agenţia pentru Energie din Serbia (AERS) a aprobat o creştere cu 6,4 % a preţurilor angro la gaze naturale pentru ultimul trimestru din 2013. După ce această mărire va intra în vigoare, preţul la gaze naturale va ajunge la 453,35 dolari/mia de metri cubi. Calculele preliminare arată că preţul mediu la gaze va creşte în Serbia cu 5,7%, iar pentru gospodării creşterea va fi de minimum 4,4%. Tarifele aplicate serviciilor de distribuţie rămân neschimbate. Din ianuarie 2013 marii consumatori de gaz nu mai sunt eligibili pentru a beneficia de preţuri subvenţionate, iar din ianuarie 2015 doar gospodăriile care au consum mic vor putea primi gaze naturale cu astfel de preţuri.

Compania care va beneficia cel mai mult de pe urma creşterilor de preţuri la gaze este distribuitorul Srbijagas, principalul distribuitor de gaze din Serbia. Aceasta ceruse creşterea preţurilor pentru a-şi putea plăti din datoriile pe care le acumulase şi susţinuse de multe ori că tarifele nu îi mai permiteau să realizeze investiţii. În 2012 compania a înregistrat pierderi de peste 750 milioane de euro, mai ales din pricina banilor pe care nu i-a mai primit de la companiile de stat care se restructurau.

În iulie AERS a aprobat şi noi tarife la electricitate după distribuitorii şi furnizorii s-au conform regulilor agenţiei şi au redus numărul celor care sunt eligibili pentru preţuri reglementate. În urma acestei decizii preţul mediu la electricitate a crescut cu 10,9% pentru gospodării, şi cu 11,3% per ansamblu. Tot atunci au fost schimbate şi tarifele pentru folosirea sistemului de distribuţie a electricităţii. Noile preţuri au început să fie aplicate de la 1 august. AERS şi-a manifestat dorinţa ca fondurile care vor fi colectate prin aplicarea noilor cuantumuri tarifare să fie direcţionate cu precădere spre modernizări de sistem şi dezvoltarea infrastructurii, astfel încât să fie crescută securitatea aprovizionării şi calitatea sa, iar pierderile din sistem să fie reduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *