Acasă » Electricitate » Bioenergy Suceava critică Ordinul nr. 1534/2016 al Ministerului Mediului

Bioenergy Suceava critică Ordinul nr. 1534/2016 al Ministerului Mediului

8 decembrie 2016
Cogenerare
energynomics

Bioenergy Suceava, companie care se ocupă cu furnizarea energiei termice din surse regenerabile reclamă Ordinul nr. 1534/2016 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care scoate lemnul de foc utilizat în centralele de cogenerare din categoria de biomasă.

Președintele  Bioenergy Suceava, Adrian Bodea și-a exprimat în cadrul conferinței de presă organizate pe tema acordării certificatelor verzi,  dezamăgirea față de noile modificări legislative, care în loc să vină în sprijinul producătorilor de energie din surse regenerabile îi pun în dificultate financiară cu riscul de a-și sista activitatea.

„Conform Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016 – 2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcțiune și a înlocuit CET-ul vechi care funcționa pe baza de cărbune, reducând astfel semnificativ și poluarea locală. Mai mult decât atât, prin ultilizarea biomasei ca sursa de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel național, exploatând o resursă regenerabilă, care, pana în 2013, polua râurile de munte, fiind un deșeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, rămânea si se deprecia în natură”.

Reducerea veniturilor obținute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea prețului acestora și scăderea prețului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfășurarea activității în condiții de normalitate. Așadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populația municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare”, a explicat directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, în cadrul conferinței de presă organizată pe tema acordării certificatelor verzi.

Totodată, primăria Municipiului Suceava a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o solicitare de a dispune completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menţine în funcţiune centrala Bioenergy Suceava şi să fie evitat un blocaj al activităţii privind asigurarea serviciului public.

Centrala de cogenerare a energiei termice și a energiei electrice din județul Suceava asigură încălzirea centralizată pentru 50.000 de persoane. Realizată cu o investiţie de 87 de milioane de euro, centrala riscă să devină ineficientă dacă nu va mai primi certificate verzi, cu mult timp înainte de a fi amortizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *