Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Chevron renunță la gazele de șist din Lituania. Continuă în Polonia, România și Ucraina

Chevron renunță la gazele de șist din Lituania. Continuă în Polonia, România și Ucraina

9 octombrie 2013
Consumatori
energynomics

Grupul energetic american Chevron a decis să se retragă din procedura de licitaţie pentru a explora gaze de şist în Lituania, motivându-şi decizia prin cadrul legal incomplet.

De altfel, Chevron a fost singura companie interesată să caute hidrocarburi neconvenţionale într-un perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei, iar în urmă cu o lună Guvernul lituanian a acordat companiei americane dreptul de a efectua lucrări de explorare în acea zonă. Experţii estimează că zona Silute-Taurage ar putea conţine rezerve recuperabile din punct de vedere tehnic de până la 80 miliarde de metri cubi de gaze.

Chevron acuză recentele modificări legislative

Lituania a ințiat oferta de explorare a gazelor de șist cu speranța de a reduce dependența de gazele furnizate de Rusia. Compania americană a explicat într-un comunicat că decizia vine ca urmare a unor schimbări legislative și de reglementare introduse după ce oferta pentru drepturile de explorare fusese lansată.

Modificările semnificative în climatul fiscal, legislativ și de reglementare au un impact substanțial asupra bazei operaționale și comerciale a deciziei de investiție

„Modificările semnificative în climatul fiscal, legislativ și de reglementare au un impact substanțial asupra bazei operaționale și comerciale a deciziei de investiție, față de momentul în care compania a depus oferta, în ianuarie 2013”, se menționează în comunicat. Prim-ministrul Lituaniei Algirdas Butkevicius afirmă că regretă decizia luată de Chevron și a admis lipsa de claritate din cadrul de reglementare.

În primul rând trebuie să ne decidem asupra unui cadru legal

„Parlamentul încă dezbate multe amendamente care ar putea afecta exploatarea hidrocarburilor în țara noastră. Asta înseamnă că în primul rând trebuie să ne decidem asupra unui cadru legal”, a declarat premierul. Propunerile aflate în dezbaterea Parlamentului includ impozitarea explorării gazelor de șist și a șisturilor bituminoase cu 40 la sută, față de nivelul actual de 16 la sută, aplicat hidrocarburilor convenționale.

„Guvernul va discuta dacă va recurge la o nouă licitație pentru explorarea petrolului și a gazelor de șist”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Chevron va rămâne în Lituania pentru a exploata perimetrele deținute

Chevron a precizat că va rămâne în Lituania și se va concentra pe explorarea de hidrocarburi convenționale în perimterul Rietavas. De asemenea, compania a declarat că rămâne „hotărâtă să exploreze și să evalueze oportunitățile de investiții din Europa Centrală și de Est”.

Chevron mai deține patru concesiuni de explorare a gazelor de șist în Polonia și a a anunțat recent că vrea să se consulte mai îndeaproape cu guvernul polonez cu privire la proiectele de modificare a legislației înainte ca acestea să fie adoptate.

Exxon Mobil, Talisman și Marathon s-au retras din proiectele poloneze legate de gazele de șist, invocând condițiile geologice dificile și neajunsuri în cadrul de reglementare.

Anul trecut, grupul Chevron a câștigat o licitație pentru explorarea gazelor de șist din perimetrul Olesska, din vestul Ucrainei. Cu doar câteva zile în urmă, un al doilea consiliu regional ucrainean a aprobat un acord privind un sistem de împărțire a producției în valoare de 10 miliarde dolari. Deputații din regiunea Lviv au votat cu 66 la 3 în favoarea proiectului. Un consiliu învecinat, din regiunea Ivano-Frankivsk, a cărui aprobare era, de asemenea, necesară, și-a dat acordul luna trecută, după ce în luna august îl respinsese.

În ianuarie 2012, guvernul din Bulgaria a anulat o autorizație de explorare a surselor de energie neconvențională, pe care o acordase companiei Chevron, în iunie 2011. Autorizația permitea prospectarea gazelor de șist dintr-un perimetru 4.400 de kilometri pătrați din Novi Pazar, pentru care estimările inițiale, bazate pe analiza unor formațiuni de roci similare, indicau rezerve potențiale de 300, până la 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze.

În România, Chevron va porni curând prima sondă de explorare

În România, compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, comuna Pungeşti, după ce a obţinut avizele necesare în acest sens. În urma solicitărilor făcute de Chevron la Consiliul Judeţean Vaslui, instituţia a eliberat o primă autorizaţie de construcţie şi amplasare a sondei.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *