Acasă » Electricitate » 160 milioane de euro investiți în Doosan IMGB și reducerea consumului de gaze

160 milioane de euro investiți în Doosan IMGB și reducerea consumului de gaze

11 aprilie 2014
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

energynomics.ro vă propune o serie de articole, studii de caz pornind de la situațiile mai multor companii din România care au investit sume mari în reducerea consumului de energie.

Am început cu Alro Slatina (10.04.2014), continuăm cu Doosan IMGB (11.04.2014), urmează Arcelor Mittal (14.04.2014).

Toate aceste exemple de bună practică se pot dovedi modele utile cu atât mai mult în condițiile în care ministerul Economiei tocmai a lansat Programul Ro 05 – Mecanismul Financiar 2009-2014 – Eficiența Energetică. Acesta are ca scop creșterea eficienței energetice în sectoarele industriale, cu accent pe industriile cu un nivel ridicat de poluare și consum mare de energie.

Un cuptor electric consumă pentru o şarjă de oţel cât o jumătate de milion de becuri de 60 W într-o oră

Din 2006, odată cu preluarea IMGB, coreenii de la Doosan Heavy Industries & Constructions au investit în companie peste 160 milioane de euro. „Fondurile au vizat creșterea producţiei și a calității, reducerea timpilor de livrare şi reducerea costurilor de fabricaţie, precum şi reducerea facturii energetice”, explică CMO-ul companiei, Florin Antonescu.

“O mare parte din măsurile programului de investiţii al Doosan IMGB a avut și are ca scop să eficientizeze, să reducă și să ţină sub control consumurile mari de electricitate şi de gaze naturale”, declară Antonescu.

Energia înseamnă peste 20% din costurile de producție

Cheltuielile companiei cu energia electrică și gazele naturale depășesc 20% din costurile de producție. „Peste jumătate din consum se înregistrează în Oţelăria Electrică, iar cele mai energofage echipamente din companie sunt cuptoarele de forjă şi tratament, care înghit peste jumătate din consumul de gaze naturale”, arată Costel Cîrstea, managerul energetic al Doosan IMGB.

Marii consumatori din Oţelăria Electrică – cuptoarele electrice cu arc – sunt monitorizați continuu, explică Costel Cîrstea.

Doar prin reabilitarea părţii de termoizolaţie a cuptoarelor și prin controlul arderii, consumul specific scade cu peste 20%

De asemenea este în curs de implementare un program de reabilitare a cuptoarelor de forjare şi de tratament din cadrul secţiilor Forjă şi Turnătorie (folosirea fibrei ceramice, sisteme de ardere controlată a gazelor, recuperarea căldurii conținute în gazele arse evacuate). “Doar prin reabilitarea părţii de termoizolaţie a cuptoarelor și prin controlul arderii, consumul specific scade cu peste 20%. La secţia Forjă, priceperea managerului a dus la reducerea consumului specific de gaze naturale cu aproape 40%, prin optimizarea gradului de încărcare al cuptoarelor”. Și aici, acțiunile implementate au condus la reducerea cu 2/3 a consumului specific de gaze naturale pe tona de oțel lichid”, adaugă managerul energetic al Doosan IMGB.

Investiţiile în noua centrală de abur şi în instalaţiile de răcire şi instalarea acestora din urmă lângă consumatorii principali au condus la economii consistente de energie: o scădere a consumului de gaz natural pe tona de oţel produs cu cel puţin 15% şi o diminuare pierderilor de apă cu circa 7,5%. Monitorizarea rețelelor de agenţi energetici (gaze naturale aer comprimat, apă etc) și eliminarea pierderilor au redus cererea cu peste 2%.

Prognozarea cât mai corectă şi urmărirea consumurilor energetice este esenţială pentru un mare consumator în eficientizarea costurilor cu energia electrică. “Am implementat un sistem propriu de monitorizare in timp real a consumurilor de energie electrică și de gaze naturale, cu măsurarea consumurilor pe fiecare secție de producție și pe fiecare mare consumator” detaliază Costel Cîrstea.

Sufocați de taxele pe energie

La Doosan IMGB, activitatea de eficientizare a consumurilor energetice va continua. Compania va acționa în direcția educării continue și a responsabilizării personalului, a disciplinării producției și a modernizărilor tehnologice. Ca principale măsuri sunt vizate: modernizarea cuptoarelor electrice cu arc, generalizarea utilizării acționărilor cu turație variabilă și a corpurilor de iluminat eficiente, compensarea factorului de putere. Și – un vis mai vechi – o stație electrică proprie.

Și totuși, în actuala situație a pieței mondiale de produse turnate și forjate, costurile cu energia electrică și gazele naturale din România sufocă și pot ucide, într-un viitor scurt, industria metalurgică.

Din 100% costuri cu energia electrică, în medie, prețul real de achiziție este sub 50%, restul sunt tarife reglementate, taxe de cogenerare și de certificate verzi, accize. În jur de 15% sunt doar taxe de cogenerare și de certificate verzi. Totul fără TVA. „Asta în timp ce în economiile din Uniunea Europeană, consumatorii similari sunt scutiți total sau perțial de la plata unor asemenea taxe. Nu mai comentăm despre piața din Statele Unite…”, a încheiat Costel Cîrstea.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *