Acasă » Termo » Minerit » 1 ianuarie 2014 – noutățile din energie

1 ianuarie 2014 – noutățile din energie

30 decembrie 2013
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

Prețul gazelor naturale crește cu 1%

Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru industrie, cu 2%, acesta fiind un nou pas în procesul de liberalizare a pieţei gazelor naturale, a anunțat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

mai mult

Totodată, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis în ultima şedinţă a anului să nu modifice preţul energiei electrice de la 1 ianuarie, nici la populaţie, nici la industrie.

mai mult

Taxa de cogenerare scade cu 10% de la 1 ianuarie

Prețul energiei electrice produse de centralele în cogenerare de înaltă eficiență care beneficiază de bonusuri de sprijin va scădea cu 19,57% anul viitor, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, publicat în Monitorul Oficial.

„ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei”, a spus Havrileț.

mai mult

Un nou pas în liberalizarea prețurilor la electricitate

De la 1 ianuarie, populația primește 20% din energia electrică la prețul pieței libere, iar 80% din consum este facturat la preț reglementat.

mai mult

Se modifică modul de calcul al accizelor pe carburanți

Benzina şi motorina se vor scumpi de la începutul lui 2014 cu câte 9 bani pe litru, în pofida faptului că introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant a fost amânată pentru al doilea trimestru al anului 2014.

mai mult

Majorările ce vor apărea sunt cauzate de modificarea modului de calcul al accizei: aceasta se va calcula în funcţie de nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent doar dacă acest curs nu este mai mic decât cel înregistrat în anul precedent. Contrar – şi această situaţie se întâlneşte în prezent –, se ia în considerare cursul înregistrat pe data de 1 octombrie 2012, iar acesta se actualizează cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie a acestui an.

Astfel, pentru calculul accizelor de plată pentru 2014 se va lua în considerare un curs efectiv de 4,73 lei pentru un euro, rezultat din aplicarea unei inflaţii de 4,77% (septembrie 2013) la cursul de 4,5223 lei pe euro înregistrat la data de 1 octombrie 2012.

mai mult

Guvernul introduce impozitul pentru construcțiile speciale

Noua taxă este de 1,5% din valoarea construcțiilor speciale, plata urmând să fie efectuată în două rate egale, până la data de 25 mai și 25 septembrie. Între aceste construcții deținute de persoanele juridice, se numără rețelele de transport, stâlpi, depozite, magazii, care în prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitării.

Legat de impactul asupra producătorilor de energie, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a precizat că, întâi, trebuie stabilit care este cuantumul taxei.

„Ei trebuie să plătească această taxă în două tranşe, iar prima este la 1 mai. Dacă, până la plata primei tranşe, vor prezenta documente din care să reiasă impactul pe care îl are această taxă în activitatea lor, noi va trebui să recunoaştem acest lucru în preţul energiei produse de ei. Este vorba de maximum 1-2% la Hidroelectrica. Şi la Nuclearelectrica este aceeaşi poveste. Vom vedea care va fi impactul”, a mai spus Havrileţ.

mai mult

Redevențe mai mari cu 25%

Cotele de redevență cresc cu 25%, atât cele în cotă procentuală din valoarea producției miniere, cât și cele stabilite ca echivalent euro pe unitate de producție minieră, sunt majorate cu 25%, cu excepția celei pentru metale nobile, în cazul cărora majorarea urmează să fie de 50% față de cota procentuală în vigoare, conform Ordonanței de Urgență 102 din 14 noiembrie 2013.

mai mult

Intră în vigoare un nou Contract Colectiv de Muncă la Hidroelectrica

Salariile angajaților de la Hidroelectrica vor fi reduse, iar unele bonusuri vor fi diminuate (din 70 vor rămâne 58), așa încât presiune salarială a companiei se va reduce cu 23 milioane de euro. În 2013 numărul de salariați din zona administrativă s-a redus cu o mie, ceea ce face ca în prezent personalul Hidroelectrica să numere circa 4.200 de persoane.

Pe de altă parte, decizia reglementatorului din energie (ANRE) de a alimenta consumatorii casnici în 2014 doar cu energie produsă de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica va costa Hidrolectrica 30 milioane de euro. Potrivit oficialilor companiei, Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei/MWh, dar ANRE recunoaşte în tarife doar 114 lei. La aceste pierderi se vor adăuga costuri suplimentare de 40 milioane de euro aduse de introducere taxei de 1,5% pe construcțiile speciale, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

mai mult

Salariul minim crește de la 800 la 850 lei

Peste 800.000 de salariati vor beneficia din ianuarie 2014 de majorarea salariului minim brut pe tara de la 800 la 850 de lei, dintre care mai putin de o treime sunt din sectorul bugetar.

Plata unor salarii mai mari nu este singura grija a patronilor, reglementarile legale impunandu-le acestora si cateva obligatii birocratice, care ignorate pot aduce amenzi de pana la 8.000 de lei. Totusi, legislatia neclara permite mai multe interpretari, astfel ca firmele nu pot fi sigure ca respecta intru totul prevederile legale.

mai mult

Electrocentrale București se poate conecta direct la sistemul de transport al gazelor naturale

Potrivit unui ordin care era în vigoare până acum, marii consumatori de gaze se puteau racorda doar de la 1 aprilie 2014 direct la sistemul de transport (conductele mari, magistrale), plătind astfel un tarif mai mic pentru serviciul de distribuţie (conducte mici, de proximitate), care, de regulă, face legătura între conductele mari de transport şi consumatorul final.

Însă un nou ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial din 12 decembrie, precizează că marii consumatori care se încadrează în anumite criterii se pot racorda direct la conductele de transport mai devreme de 1 aprilie 2014.

mai mult

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *